Przeczytałem cały wątek.
Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że da się odzyskać pliki z nadpisanej karty, bo sam tak robiłem już kilka lat temu odzyskując dane żonki. Da się i naprawdę objętość odzyskanych plików może być większa niż pojemność nośnika. Wszystko w zależności jak "głęboko" kopiemy.
Niestety muszę się zgodzić także z osobami które mówią, że odzyskane pliki w pewnej części są nie do otwarcia zwłaszcza "te starsze"
Nikt natomiast nie wspomniał o systemie plików, a to jest spora różnica zarówno w działaniu jak i możliwościach ( w tym odzyskiwania). Domyślnie mówimy o NTFS zwłaszcza o dyskach twardych. Natomiast zapominamy o FAT który to jest dość powszechnie stosowany w kartach pamięci i pendrive'ach. Tu pojawia się problem gdyż z FAT trudniej odzyskać dane. Rada na przyszłość -> sprawdzić system plików swojej karty pamięci tudzież pendrive'a i ewentualnie sformatować do NTFS.
Szukając programu do odzyskiwania danych dobrze jest zaopatrzyć się w program do konkretnego systemu plików, bo jak wiadomo, jak coś jest do wszystkiego....
Odzyskiwanie danych przez firmy specjalistyczne. Spotkałem się kiedyś z takim odzyskiwaniem. Nie wiem jak oni to zrobili, ale zrobili i to aż za dobrze... wydobyli chyba całą historię plików z pendriva, masakra... domowymi sposobami będzie raczej trudno.