Siemano, jestem na etapie zakupu monitora juz stricte pod foto gdyż obecnie to co mam to pożal się Boże... Do rzeczy, zdecydowałem się na nec p232w , jest w moim przedziale cenowym , opinie o nim są bardzo fajne, znam kilku uzytkowników którzy tez jakos nie narzekali. Problem pojawia się w momencie gdy dostane monitor do domu. Nigdy jakos specjalnie nie przejmowałem się tym i nie specjalnie interesowałem stąd pytanie, co po zakupie. Wiem, że przydała by się kalibracja, jednak są to dodatkowe, niemałe koszty zakupu porządnego urządzenia. Zdjęć nie drukuje ani u siebie ani w zadnym labie, czasem trafi się 1 zdjęcie do ramy gdzie drukuje ale bez jakiś wielkich nakładów,no chyba że fotoksiążka. Wracając, co po zakupie? Bo chyba podpięcie kabla i włączenie to nie wszystko, warto było by zastosować jakieś ustawienia dzieki którym w pewien sposób ta barwa będzie taka jaka powinna być.
Chciałbym też uczulić użytkowników którzy zaraz napiszą że jeżeli na tym zarabiam powinenem zainwestować, sprzęt to podstawa ,itp itd, wiem to bardzo dobrze jednak foto to nie jedyny wydatek w życiu i kupno kalibratora jest pewne w niedalekiej przyszłości.

Pozdrosy