Ja swego czasu sprzedawałem Eizo.. ale to było jakieś 7 lat temu.. Nie wiem jak się maja teraz...
Ja swego czasu sprzedawałem Eizo.. ale to było jakieś 7 lat temu.. Nie wiem jak się maja teraz...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Jako,że jest to mój pierwszy post na forum więc Witam wszystkich.
Nie będę zakładał nowego tematu ,ponieważ ten jest chyba odpowiedni dp "problemu" z jakim chciałbym się uporać .tak pokrótce : Wczoraj zakupiłem monitor NEC p232w ,pierwsze uruchomienie i ...kolory wyblakłe,kontrast jakiś nijaki i ogólnie kiszka.Po wgraniu profili przez Spectra View II 80/100/ 120 to samo . Nie wierzę aby tej klasy monitor miał kolory gorsze jak poprzednio używany IIyama z matrycą TN.
Pół nocy przesiedziane w necie na szukaniu rozwiązania.Nie za bardzo znam się na tym ale z tego co wyczytałem to problem leży chyba po stronie zarządzania kolorami przez Win7.Próbowałem ustawiać profil monitora w Zarządzaniu Kolorami ,zmieniać ustawienia itp ale na nic to się zdało. Zapewne cos robię źle albo nie tak jak trzeba. Kartę graficzną przywróciłem do ustawień domyślnych. Monitor z komputerem podłączony poprzez DVI ...Może trzeba wgrać jakieś sterowniki? Kiedy otworzyłem Lightrooma to zdjęcia ...szkoda gadaćkolorystyka ,kontrast ,nasycenie ,wszystko szare i nijakie.
Sam już nie wiem co może być nie tak.Tak jak już pisałem ,moja wiedza na ten temat jest na poziomie podstawowym więc prosze o pomoc oraz wszelkie sugestie,które pozwola na rozwiązanie tego "problemu
Prawdopodobnie jest dobrze. To typowy objaw po zmianie monitora TN (dziadowskiego) na monitor profesjonalny. Z czasem przywykniesz.
Jedynie kalibracja przez fachowca da odpowiedź, czy jest prawidłowo.
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Sorki Panowie ale po przesiadce z TN na IPS kolory i czern powinna zabijac.
Raczej odwrotnie! Tanie monitory mają bardzo wywindowaną jaskrawość, która zgodnie z fizjologią widzenia, powoduje postrzeganie wyższego nasycenia. Dzięki temu zjawisku na badziewiu kolor wręcz żre w oczy a na wyższej klasy sprzęcie staje się bardziej normalny. Osoby przesiadające się na zawodowe monitory często oczekują Bóg wie czego a tymczasem obraz na nich jest brudny, mało nasycony, słowem mało atrakcyjny. Tak jak rzeczywistość za oknem.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
To takie kwiatki... no ale czern chyba musi pozostac czarna?
Wlasnie ips chyba ta czern najlepiej wyswietla choc i tak srebrzy.