Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Ostrość w DPP

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Ostrość w DPP

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja jednak stawiam, że PEBKAC.
    ubawiłem się

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Wracając do tematu wątku.

Rolą wyostrzania w DPP (ACR) jest usunięcie "celowego" rozmycia wprowadzonego w aparacie,
    Po swych doświadczeniach gdy robiłem duuuże powiększenie, nie wyostrzam w DPP czy ACR, dostaje się już (małe bo małe, ale jednak) halo widoczne w powiększeniu 100%- 200% w wrażliwych miejscach.
    Znacznie lepsze efekty uzyskuje się w tym celu albo w PS (redukcja potrząśnięć) albo w funkcji De_Blur

Następnie, w razie potrzeby wyostrzam 'klasycznie" przy obróbce.

Ostateczne, jeśli wydruk, wyostrzenie jako ostatnie działanie w zależności od typu druku, wielkości i odległości obserwacji

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wracając do tematu wątku.
    Chyba jednak do niczego nie wróciłeś, bo wątek nie jest o tym.
    Ostrość uzyskana w DPP wątkotwórcę zadowala.
    Nie zadowala go to, co widzi wyświetlone na monitorze za pomocą przeglądarki windowsowej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Odświeżę temat bo ostatnio też zauważyłem ten problem. Nie jestem pewien czy istniał od zawsze bo zauważalnie jedynie picasa googla psuła mi zdjęcia.
    W DPP jest tak, że podgląd RAW 50% wygląda lepiej niż JPG i TIFF po resize. Porównywane przy 50% resize (bo tylko taki ma DPP) rozmiarowo 1 do 1 i nie ma na to wpływu przeglądarka bo zdjęcia porównuje otwarte w DPP.
    Chodzi o ustawienia ostrości (możliwe że też odszumianie). Po aktualizacji do najnowszej wersji 13.14.15.0 nadal to samo.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Podsumujmy ;-) Zdjęcia powinny być przeskalowane do takiego rozmiaru w jakim będą oglądane. Jeśli zdjęcie jest za duże to przeglądarka do zdjęć je zmniejsza i zdjęcie wygląda kiepsko. Jeśli przeskalowujesz zdjęcie do mniejszego, czy to w DPP przy konwersji z RAW czy z JPG do JPG to zdjęcie powinno się wyostrzyć po przeskalowaniu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zależy jeszcze jakim programem oglądamu duże pliki, bo np. Faststone albo Infran dobrze sobie radzą z przeskalowaniem. Najgorzej chyba przeglądarka Windows to ogarnia.

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Nie wiem dla kogo to piszecie, może niejasno napisałem: oglądam zdjęcia przeprocesowane 1 do 1 (100%) w przeglądarce zdjęć. Podgląd w DPP w skali 50% jest ostrzejszy od tego przeprocesowanego zdjęcia. Czyli mam zapisywać do TIFF, ponownie otwierać i ostrzyć? Czy DPP zrobi to jednym przebiegiem?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Musisz dodatkowo wyostrzyć po przeprocesowaniu, poza tym są chyba lepsze programy do wyostrzania niż DPP.

Sęk w tym, że większość programów wyświetlających jpg ma wbudowaną funkcję wygładzania o większej lub mniejszej sile działania a wbudowana przeglądarka Windowsa to już masakra. Ja kiedyś używałem IrfanView bo wyświetlał w dobrej jakości ale od którejś tam wersji pogorszyło się to. W tej chwili używam FastStone 5.3 i on wyświetla w jpg (ale i rawy) z doskonałą jakością i ostrością.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

też tak mam, że rawy oglądane na DPP sa lepszej jakości niż jpg na przeglądarce windows.
    Sprawdź czy raw i jpg oglądany na DPP jest taki sam czy inny. Jeśli taki sam to winna jest przeglądarka windows. Odkąd pamiętam zawsze raw na DPP wyglądał o wiele lepiej niż jpg na przeglądarce windows. Oczywiście mówimy o powiększeniu 100% bo to jest miarodajne

--- Kolejny post ---

po zrobieniu szybkiego testu: jpg i raw na 100% oglądane na DPP wyglądają identycznie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów