Odświeżę temat bo ostatnio też zauważyłem ten problem. Nie jestem pewien czy istniał od zawsze bo zauważalnie jedynie picasa googla psuła mi zdjęcia.
W DPP jest tak, że podgląd RAW 50% wygląda lepiej niż JPG i TIFF po resize. Porównywane przy 50% resize (bo tylko taki ma DPP) rozmiarowo 1 do 1 i nie ma na to wpływu przeglądarka bo zdjęcia porównuje otwarte w DPP.
Chodzi o ustawienia ostrości (możliwe że też odszumianie). Po aktualizacji do najnowszej wersji 13.14.15.0 nadal to samo.
ja robię tak:
- w profilach kolorów w aparacie mam ostrość ustawioną na 3-5, po odczycie DPP zaczytuje mi to już wg ustawień w aparacie, jesli jest zdjęcie trafione to nie tykam ostrości
- po konwersji do jpeg jeszcze raz otwieram ten plik w DPP i dodaje 50-80 samej ostrości i jest ok
tkosiado
Zapisujeszw [File/Pliku] > Save czy > Save As ?
6d mkII
Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.
może koleś porównuje całego rawa a jpga zmniejsza przy wołanu. Potem patrzy na jpg i rzeczywiście jest mniej ostry no bo zmniejszony.
No bo problemem jest przeglądarka Windows !