Tamron VC to świetnie wykonany, obiektyw dla amatora. W takiej roli powinien się bardzo wolno zużywać (oceniam przez pryzmat mojego kilkuletniego egzemplarza).
Jak do zdjęć kup wersję bez VC. Będziesz bardziej zadowolony. Miałem oba, z czego dwie sztuki bez VC i jedną z.
Nowy jest zauważalnie miększy.
Jak już wspomniano, należy sprawdzić stan ogumieniana pierścieniu ogniskowej guma prawdopodobnie będzie rozciągnięta i niespasowana, być może spękana. Zajrzyj uważnie do środka, za czasów Nikona widziałem egzemplarz tego szkła z zagrzybioną całą pierwszą soczewką. Co więcej, sprawdź czy plasticzany pierścień maskujący śrubki mocujące zespół tych frontowych soczewek nie jest naruszony. W tym szkle domowymi metodami zdarzało się adjustować tę grupę soczewek celem poprawy ostrości. Przekręcenie jej w osi o kilka mm może (ale nie musi) skutkować mydłem na połowie kadru lub w całym kadrze. O ile pamiętam zespół soczewek był przymocowany kolorowym loctite'em więc od biedy można odtworzyć ich fabryczne położenie. Obiektyw może też być ogólnie rozklekotany, a to pojęcie możecie Ty i sprzedawca różnie interpretować. Generalnie, to szkło lepiej obejrzeć osobiście po tylu latach eksploatacji.
Tapnięte z Monstera X5
Ostatnio edytowane przez fleder ; 27-06-2014 o 11:48
5D, stałki, zoomy
Nie ma co dywagować na temat wieku, bo może był np. rzadko używany. Nawiasem mówiąc wydaje mi się, że obiektyw jest wystawiony na aukcji w licytacji za 850zł![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Nie rozumiem...???Czy wart ceny po 4 letnim przebiegu?
Myślałem że przebieg mierzy się w migawkach a nie w latach...
Mam takiego Tamrona od Cichego zrobiłem nim około 5tyś zdjęć , po 2,5 roku działa i wygląda jak nowy.
Będę chciał się z nim rozstać bo przechodzę na FF .
Ostatnio edytowane przez dziadowskibicz ; 27-06-2014 o 21:24
Swoją drogą szkło ze zdjęć wygląda przyzwoicie, gumy wyglądają dużo lepiej, niż jak miałem swój jakiś 3 letni kiedyś![]()