Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 124

Wątek: Pralka kaput, co kupić do 1500 zł ?

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie Odp: Pralka kaput, co kupić do 1500 zł ?

Nie wiem ile wspólnego ma z tym energochłonność ale u mnie po wymianie pralki rachunki spadły o jakieś 50zł. W poprzedniej pralce małżowina ładowała programy które trwały ok 2-3 godzin, teraz pracuje zwykle na codziennym który trwa ok 1h i 20 min na dodatek standardowo na o ile pamiętam 40 stopniach, więc pomijając klasę energetyczną (która pewnie też jakiś wpływ ma) to zużycie prądu siłą rzeczy musiało spaść.
    Patrząc na to w ten sposób to okazało się że oszczędności na prądzie sfinansowały zakup pralki. Wystarczyłoby 20 rat 0% i pralka wychodzdi za friko
    Natomiast jeśli chodzi o klasy energetyczen -kiedyś robiłem wyliczenia ile zaoszczędzę kupując A++ a ile kupująć A+++ i o ile dobrze oszacowałem to zwrot różnicy w cenie odrobiłbym bodajże po 8 latach czyli dłużej niż przeciętny czas życia takiego sprzętu. Przy nizszych klasach dokłada się mniejsze pieniądze i i ile pamiętam różnice w poborze są większe więc opłacalność takich zakupów jest większa.

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

coż, zgodnie z obietnicą pora na podsumowanie: po 5 miesiącach użytkowania nie mogę złego słowa powiedzieć o pralce, pierze, płucze i wiruje - wszystko bezproblemowo a programy trwają nie dłużej niż 2 godz (w boschach czy samsungach to nawet 3,5 godz). Dwa najczęsciej używane programy to standardowy 40 st 1h 20 min i 60 st trwający 1h 55 min - uzywane oczywiście tylko wtedy gdy bęben pełny, niepełne wsady oblatuję programami do prania szybkiego (np 60st - 60 min, 40st - 50 min). Jedyna "wada" jeśli można tak powiedzieć to duży pobór wody gdy pierzemy naprawde mało (np 2 małe brudne chodniki z łazienki których nie ma za bardzo z czym uprać) ale to chyba mają wszystkie pralki,w każdym razie problem rozwiązuję tak że przy okazji wrzucam też adidasy swoje i syna i waga odpowiednia, w każdym razie szczerze polecam, głownie ze względu na 5 lat spokoju dzięki tak długiej gwarancji nie wymagającej żadej dopłaty ......
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

Szacun Panowie 11 stron o pralkach . Ale to podobnie jak z aparatami, walkuje sie na kilkuset stronach rozne funkcje i udogodnienia, a jak czlowiek popatrzy to 90% zdjec jest robiona na Av i jednym punkcie AF (50% to srodkowy).

ale u mnie po wymianie pralki rachunki spadły o jakieś 50zł.
    Dysonans podecyzyjny?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Szacun Panowie 11 stron o pralkach
    coż, bez puszki da się wyżyć a bez pralki... cięzko ....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Znajomy kupił LG. Padła na drugi dzień.

marrow
    Guest

Ja preferuję pralki boscha. Ta którą mam teraz działa niezawodnie już siódmy rok. Żałuję tylko, że nie wziąłem takiej z większym wsadem. Tutaj popularne pralki z porównywarki skąpiec Pralki - Ranking 2015 - może kogoś zainteresuje.

Początki nałogu

Zważ, że dzisiejsze produkty (w tym także i pralki) znacząco odbiegają jakościowo od tych sprzed kilku lat.
    Bosch w tym też "nie odstaje"...

Wytalkowane z GT-I9100

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

ja polecam kupować najtańsze pralki, których naprawa jest prosta. najczęstsze pady to kondensatory w programatorach (unikać programatorów z LCD) no i łożyska, tu niestety producenci poszaleli i bębny są często jednorazowe. są patenty na wymianę łożysk - wymaga to rozcięcia korpusu i potem klejenia. ja mam indesit-a ma koło 5 lat i kondzie wymieniałem w tym roku - koszt koło 6zł, a zaleta, banalny dostęp. pralka ma odkręcane plecy. Zresztą kondzie to jest taki patent na awarie sprzetu, postarzanie jest faktem. własnie urwał (zatarł) mi się zawias w laptopie (ten typ tak ma), padają kondzie w monitorze (padają i paść nie mogą) itd.
    obecny sprzęt to szmelc. ciekawe jak to w korpusach canon zaplanował. szczególnie w tych nowych typu 70d, 7dmk2, pomysły na rozwój się kończą, a zbyt trzeba zapewnić
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    obecny sprzęt to szmelc. ciekawe jak to w korpusach canon zaplanował. szczególnie w tych nowych typu 70d, 7dmk2, pomysły na rozwój się kończą, a zbyt trzeba zapewnić
    Zamiast opowiadać anegdoty, zapytaj tych co wiedza. Np. wypożyczalnie sprzętu jak lensrentals. Oni mówia, że lustrzanki cyfrowe psuja się coraz rzadziej, znacznie mniej niż obiektywy AF zwłaszcza IS.

Ja mam 20d, które nabyłem w 2004 r. czyli jedenasty rok. W tej chwili jest to przycisk do papieru, wart praktycznie zero, ale niestety ciagle działa jak nowy. Co jest sympatyczne, bo baterie oryginalne ciagle działaja, można wyjać co jakiś czas z szuflady, pstryknać zdjęcie testowe, po czym włożyć z powrotem do szuflady na rok. Mam też 500d, którego też już nie używam. Też się nie chce zepsuć.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna Awatar max5

Electrolux polecam, oczywiście obecna jakość to już nie to, np przy kupnie lodówki jest łatwiej bo liczy się kompresor który widać, jak kupowałem Electroluxa to były wypusty z chińskim i włoskim agregatem trzeba było na to uważać. Electrolux dobra firma szwedzka z tym że teraz ze szwecją to tylko marka się kojaży składane zwykle gdzie indziej.

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów