Cytat Zamieszczone przez Fotos
1. Fujica tez mierzy, tyle, ze to jest rozszerzone M42, a nie klasyczne bez styków. Poza tym korpus np. VLC wymaga rowniez obiektywu ze stykami, aby dzialalo full.
No wlasnie, potwierdziles wiec, ze sa Praktici, ktore mierza swiatlo przy otwartej przyslonie. Co do stykow to napisalem przeciez, ze obiektywy umozliwiajace taki pomiar maja dopisek "electric" czyli wlasnie styki.
Co do Fujici to niestety musisz jasniej sie wypowiedziec, bo nie wiem o co Ci chodzi z tym "rozszerzonym M42".
Jesli zas chciales zagiac nas Fujica, to nadmienie, ze od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Warszawie i musze umiec w kilka minut sprawdzic dowolny aparat. Niezaleznie od tego co mi wpadnie w rece: Canon, Nikon, Pentax, Minolta, Yashica, manual czy AF, przewojenna Leica, ruski Kiev czy cos innego. Moglbym tu wymienic tyle lustrzanek, ze nie zmiescily by sie na 5-ciu stronach i napisac jak mierza swiatlo, tylko po co ?
A wracajac do lustrzanek M42 to widziales kiedys aparat Chinon CE 3 Memotron ?

Cytat Zamieszczone przez Fotos
2. FD ma stopped-down jaki full aperture metering, tyle ze stopped down jest uzywane przy obiektywach bez stykow lub z np. pierscieniami.
A pokaz mi obiektyw FD ze stykami.
FD rozni sie od FL tym ze w FD jest dodatkowy bolczyk przenoszacy wartosc przyslony do aparatu. Odbywa sie to za pomoca tegoz bolczyka, a nie stykow jak w Praktice.
Istotnie warto wiedziec co sie ma. ;-)