Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Po polsku nie mam ale do tego aparatu raczej nie trzeba instrukcji, jakby co to http://carewicze.republika.pl/AE1P.html
O kogo ja widzeJak masz jeszcze jakieś pytania odnośnie AE-1 Program to pisz, postaram się Ci odpowiedzieć
![]()
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
WitamZamieszczone przez oxeno
Kupiłem Obiektyw Canon New 1.4/50 i jest tak:
Obiektyw jest wyjęty z aparatu. Przysłona ustawiona na manual. Kręcę sobie pierścieniem przysłony a listki nie zmieniaja położenia.
Jednynie jak z tyłu zakładam dekielek, to listki obracają się w zakresie - nie wiem - może od 22 do 8.
Czy to jest normalne?
W aparacie naciskając podgląd głębi ostrości, przysłony domykają się do nastawionej wartości.
Jedynie poza aparatem listki nie poruszają się, gdy kręcę przysłoną.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez panroman ; 02-04-2006 o 19:36
Z polska instrukcja jest problem, bo w czasach produkcji AE-1 P nie byl on oficjalnie sprowadzany do Polski pograzonej w komunie. Wiec nie bylo tez instrukcji. A przynajmniej nigdy sie nie spotkalem. Chyba ze ktos u nas (w Polsce) przetlumaczyl na wlasna reke.Zamieszczone przez panroman
Przesiadam się z Prakticy na Canona. Kupiłem AE-1P samo body. teraz dokupiłem ten obiektyw. Nie znam Canona dopiero się go uczę, ale w obiektywach Pentacona, gdy były odkręcone od aparatu to jak kręciłem pierścieniem przysłony to listki zamykały się. W Canonie 1.4/50 gdy jest poza aparatem kręcenie pierśceiniem przysłony nie powoduje zamykania ani odchylania listków - stąd moja obawa o stan techniczny obiektywu. Aczkolwiek jak go zakładam do aparatu i wciskam z boku podgląd głębi ostrości to listki zamykają się w pełnym zakresie przysłon.
Pozdrawiam
He, he i tak powinno byc. Mozna zasymulowac na zdjetym obiektywie przykrecenie go do aparatu, tzn zeby zdjety obiektyw "myslal", ze jest na aparacie i wtedy przyslona bedzie dzialac jak w M42. Ale w wersji ze srebrnym pierscieniem robi sie to inaczej i w wersji z guzikiem - newFD inaczej. OBIEKTYW, KTORY MASZ JEST SPRAWNY. Jakby bylo inaczej to bylby zepsuty.Zamieszczone przez panroman
Dzięki, kamień spadł mi z serca. A swoją drogą kupiłem go za 210 zł (czy to dużo, czy to mało?). Stan idealny. A teraz to na pewno wiem, że idealny.Zamieszczone przez Canonek
Pozdrawiam
PS. A czy mogę pytać o inne rzeczy związane z tym aparatem?.
Cena normalna.Zamieszczone przez panroman
Jasne, pytaj smialo.Zamieszczone przez panroman
Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
inne sprzety