Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Witam
Poszukuję instrukcji do AE-1 Program, ale po polsku.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam
Po polsku nie mam ale do tego aparatu raczej nie trzeba instrukcji, jakby co to http://carewicze.republika.pl/AE1P.html
O kogo ja widzeJak masz jeszcze jakieś pytania odnośnie AE-1 Program to pisz, postaram się Ci odpowiedzieć
![]()
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
Z polska instrukcja jest problem, bo w czasach produkcji AE-1 P nie byl on oficjalnie sprowadzany do Polski pograzonej w komunie. Wiec nie bylo tez instrukcji. A przynajmniej nigdy sie nie spotkalem. Chyba ze ktos u nas (w Polsce) przetlumaczyl na wlasna reke.Zamieszczone przez panroman
WitamZamieszczone przez oxeno
Kupiłem Obiektyw Canon New 1.4/50 i jest tak:
Obiektyw jest wyjęty z aparatu. Przysłona ustawiona na manual. Kręcę sobie pierścieniem przysłony a listki nie zmieniaja położenia.
Jednynie jak z tyłu zakładam dekielek, to listki obracają się w zakresie - nie wiem - może od 22 do 8.
Czy to jest normalne?
W aparacie naciskając podgląd głębi ostrości, przysłony domykają się do nastawionej wartości.
Jedynie poza aparatem listki nie poruszają się, gdy kręcę przysłoną.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez panroman ; 02-04-2006 o 19:36
Przesiadam się z Prakticy na Canona. Kupiłem AE-1P samo body. teraz dokupiłem ten obiektyw. Nie znam Canona dopiero się go uczę, ale w obiektywach Pentacona, gdy były odkręcone od aparatu to jak kręciłem pierścieniem przysłony to listki zamykały się. W Canonie 1.4/50 gdy jest poza aparatem kręcenie pierśceiniem przysłony nie powoduje zamykania ani odchylania listków - stąd moja obawa o stan techniczny obiektywu. Aczkolwiek jak go zakładam do aparatu i wciskam z boku podgląd głębi ostrości to listki zamykają się w pełnym zakresie przysłon.
Pozdrawiam
I tak powinno być. W obiektywach M42 też tak jest. Przesłona jest domykana dopiero przez mechaniczny bolec w obiektywie. Niektóre szkła mają z boku gadzety do domykania ręcznego.
Nie wiem, jak to było w prakticy.
Nie rozumiem. w M42 tak nie jest.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Pozdrawiam
Niektóre chyba mają przełącznik auto/manual, ale w ogólności to tak właśnie działają. Testowane na: sonnar 135, helios 58, tessar 50 i jeszcze parę.