Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Canon AE-1 Program

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    >>w FD jest dodatkowy bolczyk przenoszacy wartosc

Jak rozumiem bolec nie jest stykiem tylko bolcem :-)
    Oczywiscie, bolec przenosi wartosc przyslony mechanicznie, poprzez swoje ustawienie wzgledem obiektywu i poruszajac inny bolec w aparacie, a styk przenosi wartosc przyslony elektycznie. Jest roznica prawda ?

>>widziales kiedys aparat Chinon CE 3
    Widzialem, nie tylko ten ale i wiele innych M42.
    Wywolalem tego Chinona (nie po to zeby sie poklocic ), bo ma kapitalny system pomiaru swiatla. Dobiera czas do roboczej przyslony. Przyslona zamyka sie po nacisnieciu spustu. Dzieki temu mozemy wziac np Heliosa od Zenita i miec preselekcje przyslony.

>>od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Warszawie
    To jest akurat bardzo slaby argument, o czym wielkrotnie sie przekonalem wlasnie tam bywajac :-)
    Tak ? To wymien przynajmniej 3 firmy, ktore produkowaly obiektywy na terenach obecnej Polski przed 1918 r. Ja tego dowiedzialem sie na gieldzie. W internecie tego nie ma.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Początki nałogu

Domyślnie

No gdybym bywal tam czesciej to moglbym sie umowic i zrobic rundke, aby obejrzec "aparaty w idealnym stanie" wciskane nieswiadomym kupujacym po horendalnych cenach.

>Tak ? To wymien przynajmniej 3 firmy, ktore produkowaly >obiektywy na terenach obecnej Polski przed 1918 r.

A co to - Wielka Gra ? :-) A ile wynosi nagroda ?

Ostatnio na gieldzie rozbawil mnie gosc, ktory przecieral lusto poślinionym paluchem...

Dobra, odbiegamy od tematu, poddaje sie :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do gieldy to jest tu pewna racja po obu stronach. Nie raz spoktałem sprzedawce który chciał mi wcisnac korpus serii A gwizdzacy tak ze az lustro ledwo sie podnosilo, mowiac ze to taki profesionalny dzwiek. A jak raz sie targowalem co do ceny, podajac po ile dana rzecz "chodzi" na allegro to malo sie nie zwyzywalismy. Ale z grugiej strony, na gieldzie mozna dokonac wielu ciekawych tranzakcji przy wymianach np. obiektywy, mozna tez sie dowiedziec wielu informacji oraz znalesc to co na allegro praktycznie nigdy sie nie pojawi. Do ciekawostki dodam, ze wielu sprzedawcow sprzedaje i na gieldzie i na allegro. Gielda ma swoj klimat, czego allegro nie zapewni.

Wracajac do tematu, widze, że znowu muszę conieco opisac

Obiektywy FD wchodząc na rynek byly jednymi z najbardzie zaawansowanych technicznie ( oprocz niektórych z szerokiego formatu ) na świecie. Jako nie liczne posiadaly pełną informacje dla korpusu o parametrach. Jak sie przyjrzec od strony bagnetu, to FD ma dwie dziwgnie oraz bolec plus bolec zapasowy ( który nigny nie wykorzystano ) Dolna dzwignie ma za zadanie zamkąc przyslone natomiast ta z boku ustalic jej wartosc. W aparatach z automatyką czasu czy przyslony ( EF, AE-1, AV-1, A-1, AL-1 AE- Program, T-50, T-70, T-80, T-90, F-1+Servo EE Finder, F-1 New+AE Finder lub Winder F/Motor Drive F ) specjalny mechanizm ogranicza otwarcie przyslony wlasnie na tej dzwigience. Bolec który jest lekko z prawej podaje korpusowi jaki jest najwiekrzy otwor obiektywu od 1,2 do 5,6! Nawet stosująs "dobre" telekonwertery aparat identifikuje obiektyw! W owym czasie chyba zadna firma nie miala takiego systemu.
    Nie znam sie na innchy systemach niz FL/FD więc nie pisze zaduzo. Ale właśnie system Canon'a poznałem bardzo dobrze. Dlatego wypisując coś staram się to zrobic w miare jak najlepiej.
    Ostatnio edytowane przez oxeno ; 09-05-2006 o 20:37
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki oxeno, ze opisales caly bagnet. Wlasnie zbieralem sie zeby to zrobic, ale mnie wyreczyles.
    Dodam tylko ze Canon F-1 New z pryzmatem Eye-Level Finder FN (czyli tym najprostszym) tez ma preselekcje przyslony i dobiera czas tylko ze nie pokazuje jaki dobral.
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

?? Canonek, F-1 New z pryzmatem FN to czysty manual, a dopiero podpięcie Windera lub Motor Drive powoduje, że można pracowac na preselekcji czasu ( TV ) gdy obiektyw ustawi sie na "A". Tak przynajmniej zawsze mi sie wydawało i wyczytalem z pismach oraz prasie z "tamtego" okresu.
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A, żeby F-1 New pracował jako AV ( preselekcja przysłony ) to trzeba założyc AE-Finder i przestawic koło czasów na "A" (zaraz za 1/2000s). Wtedy w wizjerze widac tabelke czasów na dole , z boku jest wartośc przysłony. Co ciekawe F-1 New w AV nie ma czasu 1/2000s, nie wiem czemu Canon tak zrobil ale cóż.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    ?? Canonek, F-1 New z pryzmatem FN to czysty manual, a dopiero podpięcie Windera lub Motor Drive powoduje, że można pracowac na preselekcji czasu ( TV ) gdy obiektyw ustawi sie na "A". Tak przynajmniej zawsze mi sie wydawało i wyczytalem z pismach oraz prasie z "tamtego" okresu.
    Pozdrawiam
    Z preselekcja czasu jest dokladnie tak jak napisales.
    inne sprzety

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    A, żeby F-1 New pracował jako AV ( preselekcja przysłony ) to trzeba założyc AE-Finder i przestawic koło czasów na "A" (zaraz za 1/2000s). Wtedy w wizjerze widac tabelke czasów na dole , z boku jest wartośc przysłony. Co ciekawe F-1 New w AV nie ma czasu 1/2000s, nie wiem czemu Canon tak zrobil ale cóż.
    Pozdrawiam
    Tez mnie wkurza brak 1/2000 w AV.
    Jesli podepniesz AE Finder FN to przy przestawieniu kola czasow na "A" zaslania sie skala przyslon z prawej strony i odslania skala czasow u dolu.
    Jesli podepniesz Eye-Level Finder FN i ustawisz kolo czasow na "A" to zaslania sie skala przyslon z prawej strony i nic sie nie odslania, bo nie ma skali czasow, ani tego wysiegnika nad kolo czasow. Ale sam aparat dziala w trybie preselekcji przyslony, tylko nie widac dobranego czasu. Pryzmat to tylko odczyt. Powiedzial mi o tym fotograf uzywajacy F-1New od lat 80-tych. Wiec szybko sprawdzilem - mial racje.
    pozdrawiam
    inne sprzety

panroman
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jakie pierścienie macro kupić do AE-1P f50/1.4 tak, aby odwzorowanie było 1:1?. Jakiej firmy są najlepsze?
    Czy do odwzorowania 1:1 muszę mieć dopięty komplet trzech pierścieni, tak jak to jest w M42?, czy w FD wystarczy jeden?. Jeżeli tak to jaki ma symbol?
    Pzdr.

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panroman
    Witam
    Jakie pierścienie macro kupić do AE-1P f50/1.4 tak, aby odwzorowanie było 1:1?. Jakiej firmy są najlepsze?
    Czy do odwzorowania 1:1 muszę mieć dopięty komplet trzech pierścieni, tak jak to jest w M42?, czy w FD wystarczy jeden?. Jeżeli tak to jaki ma symbol?
    Pzdr.
    Na rynku jest sporo rodzajow pierscieni do FD. Wrecz ciezko znalezc dwa takie same. Nikt sie nimi nie pasjonuje i nie ma tabel porownawczych. Ogolnie pierscienie dziela sie na takie, ktore przenosza wartosc przyslony do aparatu i nie przenosza.
    Jaka dlugosc ? Wez obiektyw wyjmij z aparatu i oddalaj go od apaartu robiac tubke np z reki i patrz na matowke kiedy osiagniesz 1:1.
    Ja rozwiazalem problem pierscieni tak: redukcja FD/M42 + 2 komplety ruskich pierscieni (najtanszych, bez popychaczy) + Helios 44-2
    Milej zabawy.
    inne sprzety

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów