Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Canon AE-1 Program

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

1. Fujica tez mierzy, tyle, ze to jest rozszerzone M42, a nie klasyczne bez styków. Poza tym korpus np. VLC wymaga rowniez obiektywu ze stykami, aby dzialalo full.
    2. FD ma stopped-down jaki full aperture metering, tyle ze stopped down jest uzywane przy obiektywach bez stykow lub z np. pierscieniami.
    3. Nadal twierdze, ze warto wiedziec co sie kupuje zanim sie kupi. Ale faktycznie nie musi to byc regula. :grin:

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    1. Fujica tez mierzy, tyle, ze to jest rozszerzone M42, a nie klasyczne bez styków. Poza tym korpus np. VLC wymaga rowniez obiektywu ze stykami, aby dzialalo full.
    No wlasnie, potwierdziles wiec, ze sa Praktici, ktore mierza swiatlo przy otwartej przyslonie. Co do stykow to napisalem przeciez, ze obiektywy umozliwiajace taki pomiar maja dopisek "electric" czyli wlasnie styki.
    Co do Fujici to niestety musisz jasniej sie wypowiedziec, bo nie wiem o co Ci chodzi z tym "rozszerzonym M42".
    Jesli zas chciales zagiac nas Fujica, to nadmienie, ze od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Warszawie i musze umiec w kilka minut sprawdzic dowolny aparat. Niezaleznie od tego co mi wpadnie w rece: Canon, Nikon, Pentax, Minolta, Yashica, manual czy AF, przewojenna Leica, ruski Kiev czy cos innego. Moglbym tu wymienic tyle lustrzanek, ze nie zmiescily by sie na 5-ciu stronach i napisac jak mierza swiatlo, tylko po co ?
    A wracajac do lustrzanek M42 to widziales kiedys aparat Chinon CE 3 Memotron ?

2. FD ma stopped-down jaki full aperture metering, tyle ze stopped down jest uzywane przy obiektywach bez stykow lub z np. pierscieniami.
    A pokaz mi obiektyw FD ze stykami.
    FD rozni sie od FL tym ze w FD jest dodatkowy bolczyk przenoszacy wartosc przyslony do aparatu. Odbywa sie to za pomoca tegoz bolczyka, a nie stykow jak w Praktice.
    Istotnie warto wiedziec co sie ma. ;-)
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

panroman
    Guest

Domyślnie Pokora

Panie Fotos
    Cytat Zamieszczone przez Canonek
    Istotnie warto wiedziec co sie ma.
    Chylę czoła wobec Wiedzy i Doświadczenia takich znawców tematu jak Canonek i oxeno i od razu nabrałem właściwej pokory.
    A Pan?.
    Pozdrawiam

canon_nick
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jaka może być najniższa wartość napięcia na bateryjce 6V, poniżej której aparat już "oszukuje"?. Moja bateria ma napięcie 5,43V.
    Pozdrowienia.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widze, że nie dokońca zostało rozpisane działanie trybu Stoppe-down. A wiec po woli. Od wprowadzenia obiektywów systemu FD, wszystkie ( prawie ) Canon'y realizują pomiar swiatła przez pełen otwór obiektywu, w zalezności od modelu mozna wybrac inny sposób pomiaru. Tak wiec, seria A oprócz ( AT-1) realizuje pomiar i prace w trybie automatyki, czy to TV czy Av. Modele AE-1 i AE-1 Program, które sa czystymi TV (preselekcja czasu) maja możliwosc pracy w trybie "manualnym" czyli Stopped-down. Tryb ten zostal opracowany specjalnie dla obiektywów sytemu FL. Pomiar reralizowany jest w nastepny sposób. Odblokować należy obiekty z "A" na największy otwór ( 1,4. 1,8 czy tam inne) następnie naciągnąć migawkę i przełączyc dzwigienkę która znajduje sie przy lewej dłoni. Patrząc w wizjer wciskamy lekko przycisk spustu i wizimy róznego rodzaju informacje, AE-1 ma wskazuweczke a AE-1 program cyferki. Nelezy takustawic przysłone lub czas aby wskazówka lub cyferki znalazły się w położnieu przy wartości 5,6 ( jest tam mały kwadracik ) Działanie jest identyczne jak w diody z Zenicie czy wskazówka w Prakticach. A-1 dziala w tym trybie bardziej jak w preselekcji przysłony, po ustawienu wszystkiego kręcąc przysłoną aparat sam wyśywietla tylko czas podając jego wartości. Nie ważne czy ustawimy przełacznik na TV czy AV nawet w ustawiemu P , co nie ma miejsca w AE-1 Program.
    Możliwość regulacji ekspozyjci w trybie Stoppe-down ma T-90 gdzie z prawej stronie wyzjera pojawia się drabinka czasów.
    Jeżeli cos jest nie jasne to prosze napisac a wyjaśnie.
    pozrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Początki nałogu

Domyślnie

>>w FD jest dodatkowy bolczyk przenoszacy wartosc

Jak rozumiem bolec nie jest stykiem tylko bolcem :-)

>>widziales kiedys aparat Chinon CE 3

Widzialem, nie tylko ten ale i wiele innych M42.

>>od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Warszawie

To jest akurat bardzo slaby argument, o czym wielkrotnie sie przekonalem wlasnie tam bywajac :-)

>>A Pan?

A ja dalej twierdze, ze warto wiedziec co sie kupuje zanim sie kupi :-)

panroman
    Guest

Domyślnie

Moja bateria w AE-1P posiada napięcie 5,2 V. Czy jeszcze "mówi prawdę"?. PZdr.

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

>>w FD jest dodatkowy bolczyk przenoszacy wartosc

Jak rozumiem bolec nie jest stykiem tylko bolcem :-)
    Oczywiscie, bolec przenosi wartosc przyslony mechanicznie, poprzez swoje ustawienie wzgledem obiektywu i poruszajac inny bolec w aparacie, a styk przenosi wartosc przyslony elektycznie. Jest roznica prawda ?

>>widziales kiedys aparat Chinon CE 3
    Widzialem, nie tylko ten ale i wiele innych M42.
    Wywolalem tego Chinona (nie po to zeby sie poklocic ), bo ma kapitalny system pomiaru swiatla. Dobiera czas do roboczej przyslony. Przyslona zamyka sie po nacisnieciu spustu. Dzieki temu mozemy wziac np Heliosa od Zenita i miec preselekcje przyslony.

>>od 15 lat mam wlasne stoisko na gieldzie foto w Warszawie
    To jest akurat bardzo slaby argument, o czym wielkrotnie sie przekonalem wlasnie tam bywajac :-)
    Tak ? To wymien przynajmniej 3 firmy, ktore produkowaly obiektywy na terenach obecnej Polski przed 1918 r. Ja tego dowiedzialem sie na gieldzie. W internecie tego nie ma.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak bateria zaczyna padac, to aparat ma problemy z dlugimi czasami od 1/8s w dół oraz z samowyzwaleczem. Szczegółnie prądo rzercze sa A-1ki, producent podawal, ze srednio jesdna bateria starcza na rok, mi na 3, 4 miesiace
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Początki nałogu

Domyślnie

No gdybym bywal tam czesciej to moglbym sie umowic i zrobic rundke, aby obejrzec "aparaty w idealnym stanie" wciskane nieswiadomym kupujacym po horendalnych cenach.

>Tak ? To wymien przynajmniej 3 firmy, ktore produkowaly >obiektywy na terenach obecnej Polski przed 1918 r.

A co to - Wielka Gra ? :-) A ile wynosi nagroda ?

Ostatnio na gieldzie rozbawil mnie gosc, ktory przecieral lusto poślinionym paluchem...

Dobra, odbiegamy od tematu, poddaje sie :-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów