Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Canon AE-1 Program

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panroman
    Witam
    Z prawej strony aparatu są dwa przyciski jeden czarny i drugi też, ale w srebrnej oprawie (pewnie coś z pamięcią ekspozycji). Proszę mi wytłumaczyć jak się tymi przyciskami posługiwać. Kiedy pierwszym, kiedy drugim, na jakiej zasadzie odbywa się pamieć pomiaru i wszystko co jest z tym związane.
    Pozdrawiam
    Jeden to wlaczanie swiatlomierza, drugi to pamiec pomiaru. Po nacisnieciu jej aparat w trybie automatyki czasu i programu blokuje nastawiony czas i przyslone. Kiedy sie tego uzywa - polecam uzycie googli.
    PS. A która z lamp Speedlite od 166 do 199 (a może i dalej) NAJTRAFNIEJ pasuje do Canona AE-1Program.
    I jedna i druga tak samo pasuja. 199 jest wyzszym modelem i przy dzisiejszych cenach nalezy ja wybrac.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do AE-1 Program pasują wszystkie lampy Speedlite 1xxA ale najlepiej współpracuje z 188A, tak jak AE-1 z 166A, A-1 z 199A.
    Co do przycisków to tak jak opisał Canonek. Dolny do uruchonienia światłomierza a górny do Pamięci Pomiaru. Używasz go następująco, wciśnij spust migawki do połony, pojawi Ci się wartośc przysłony w wizjerze, nastepnie trzymając spust wcisnij raz guziczek od Pamieci Poniaru. Trzymajac spust mozesz przenieśc warstości gdzie chcesz nawet w cień czy pod słońce. Pamięc kasuje się po puszczeniu spustu lub wyzwoleniu migawki.

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

panroman
    Guest

Domyślnie

oxeno i Canonek
    Wasza wiedza jest Imponująca. Bardzo dziękuję.
    Aż mi głupio . Pozdrawiam.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, nie wiem czyja to aukcja, nie chce robic reklamy ale masz tu Speedlite 199A w super cenie ! http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=96603871, ja bym się niezastanwiał, sam płaciłem sporo więcej. Pozdrawiam

panroman
    Guest

Domyślnie

Witam
    Jeżeli naciskam spust do połowy to w wizjerze widzę np. M oraz 5.6. To samo widzę, gdy naciskam przycisk światłomierza. Jeżeli jest to samo to po co wogóle światłomierz? i ten przycisk?
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oj joj joj , wciskając spust uruchamiasz światłomierz i cała prawie elektronike, ale przez przypadek możesz go docisnac, dlatego wymyślili dodatkowy przycisk z boku aby uruchamial tylko światłomierz. Górny przycisk i jego funkcja została opisana troche wyżej.
    A światłomierz to masz po to abyś nie korzystał z innego. Proste. W wizjerze masz inforamacje o pracy aparatu . 1,2 1,4 .... 5,6....11..22 to są watości przysłony jaką wybrała elektronika; P praca w trybie Program, dodatkowo wyświtla się wartośc przyszłony ; M informuje ze obiektyw nie jest ustawiony na automatykę przysłony, czyli jezeli masz np na obiektywie ustawiona przysłone 5,6 a aprat wybierze 3,5 lub 8 to i tak obiektyw zostanie przymkniety do wartości ustawionej na pierscieniu. F pojawia się gdy podłączysz dedykowana lampe byłyskową i odrazu pokarze wartośc przysłony. Jak się przyjżysz to przy wartości 5,6 jest mały prostokącik, służy on do pracy w trybie Stopped-down czyli naciągasz migawkę, ustawiasz sobie przysłone, wciskasz ta dzwigienke na dole przy bagnecie i tak ustawiasz sobie przsyłone lub czas aby pojawiło się 5,6 ( cos jak diody w Zenicie lub kułoeczko w Parktica'ch) Jak byś coś jeszcze nie wiedział to pisz, odpowiemy
    Pozdrawiam

panroman
    Guest

Domyślnie Stopped-down

Witam
    Czy mógłbym coś więcej o "stopped-down"
    Co to za funkcja?
    Kiedy się jej uzywa?
    Jak z niej korzystać?
    I dlaczego akurat przysłona 5.6 ma dla tej funkcji takie znaczenie?
    Rozumiem, że obiektyw nie będzie ustawiony na A, jak również aparat nie będzie w trybie Program?
    Pozdrawiam
    PS. Nie chciałem już pytać, bo mi głupio, ale ciekawość aparatu wygrała z moim niedouczeniem. Pzdr.

canon_nick
    Guest

Domyślnie

Czy mógłbym coś więcej o "stopped-down"
    Co to za funkcja?
    Kiedy się jej uzywa?
    Jak z niej korzystać?
    I dlaczego akurat przysłona 5.6 ma dla tej funkcji takie znaczenie?
    Ja też tego nie rozumiem. Czy mógłby Ktoś mi to objaśnić?. Z góry dziękuję.

Początki nałogu

Domyślnie

>>Przesiadam się z Prakticy na Canona

No i wlasnie, warto czasem wiedziec co sie kupuje zanim sie kupi :-)
    Canon FD nalezy do full-aperture metering, czyli mierzy swiatlo przy otwartej przeslonie, a przymyka tylko na czas zdjecia badz podgladu ostrosci. Informacja o ustawionej przeslonie przenoszona jest przez styki, a nie jak w M42 przez zajrzenie do obiektywu ;-)

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odpowiadam na 3 powyzsze posty naraz:
    Stopped-down to funkcja sluzaca do pomaru swiatla przy zamknietej przyslonie. Bedziemy jej uzywac gdy zalozymy obiektyw M42 z redukcja, albo obiektyw Canona systemu FL. W obu tych wypadkach nie ma mozliwosci przekazania wartosci przyslony do aparatu (bo po samej jasnosci aparat sie nie zorientuje czy jest jasno tylko mamy maly otwor przyslony, czy moze jest ciemno tylko mamy duzy otwor przyslony) Jednak swiatlo wpada do obiektywu i mozna ja zmierzyc. Co wiecej A-1 jest w stanie sam dobrac czas do wpadajacego swiatla. Robi sie to tak:
    1) Zakladamy obiektyw M42 z redukcja i manualna przyslona, zebysmy mogli ja przymykac.
    2) Aparat ustawiamy na AV
    3) Wlaczamy podglad glebi ostrosci
    4) W wizjerze gasnie prawa czesc cyferek oznaczajaca przyslone, natomiast lewa pokazuje czas naswietlania dobrany do swiatla wpadajacego przez obiektyw.
    Jesli w p 2) ustawimy Tv to bedziemy mogli recznie sterowac czasem.

Tak wiec Canon A-1 "zawiera w sobie Praktice", a nie tak jak napisal kol. Fotos :smile:
    AFAIR przyslona 5.6 nie ma nic wspolnego ze stopped-down. Ta przyslona jest wyswietlana jak zdejmie sie obiektyw, bo jakas musi byc wyswietlona.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów