Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Canon AE-1 Program

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego ze względu na ceny rynkowe nie opłaca się kupowac szkieł innych niż Canon FD/FL . Widałem piękną 35mm 3,5 S.C. za 100pln !!!! Szkło super, nie wiem czy ma konkurenta nie firmowego... Dlatego jak kupowac to tylko firmowe i z bagnetem FD/FL .
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

panroman
    Guest

Domyślnie

Witam
    Na obiektywie, który kupiłem - jako bonus - jest nakręcony filtr 52mm Coastar 1A (skylight?). Mam takie pytanie:
    Gdzie, według Was, w rankingach plasują się filtry Coastar 1A. Najpierw jest Hoya, a gdzie wspomniany?. Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No Hoya to chyba nie jest na pierwszym miejscu, B+W imho pasują sie znacznie wyżej. Ja tam prawie filtrów nie używam, chociaż przyznam, że dwa razy UV uratowała mi przednią soczewkę Najczęściej używam Polaryzacyjnego ale to też sporadycznie. Pozdrawiam

Domyślnie

ja też nie używam filtrów, jeśli już to właśnie dowolnego skylighta wyłącznie do ochrony soczewki. Poszukaj na fotopolis, fotograf niedzielny, był fajny artukół o filtrach.

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panroman
    Przesiadam się z Prakticy na Canona. Kupiłem AE-1P samo body. teraz dokupiłem ten obiektyw. Nie znam Canona dopiero się go uczę, ale w obiektywach Pentacona, gdy były odkręcone od aparatu to jak kręciłem pierścieniem przysłony to listki zamykały się. W Canonie 1.4/50 gdy jest poza aparatem kręcenie pierśceiniem przysłony nie powoduje zamykania ani odchylania listków - stąd moja obawa o stan techniczny obiektywu. Aczkolwiek jak go zakładam do aparatu i wciskam z boku podgląd głębi ostrości to listki zamykają się w pełnym zakresie przysłon.
    Pozdrawiam
    He, he i tak powinno byc. Mozna zasymulowac na zdjetym obiektywie przykrecenie go do aparatu, tzn zeby zdjety obiektyw "myslal", ze jest na aparacie i wtedy przyslona bedzie dzialac jak w M42. Ale w wersji ze srebrnym pierscieniem robi sie to inaczej i w wersji z guzikiem - newFD inaczej. OBIEKTYW, KTORY MASZ JEST SPRAWNY. Jakby bylo inaczej to bylby zepsuty.

panroman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canonek
    OBIEKTYW, KTORY MASZ JEST SPRAWNY.
    Dzięki, kamień spadł mi z serca. A swoją drogą kupiłem go za 210 zł (czy to dużo, czy to mało?). Stan idealny. A teraz to na pewno wiem, że idealny.
    Pozdrawiam
    PS. A czy mogę pytać o inne rzeczy związane z tym aparatem?.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak średnio, one chodzą od 180-250pln

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki, kamień spadł mi z serca. A swoją drogą kupiłem go za 210 zł (czy to dużo, czy to mało?).
    Cena normalna.

PS. A czy mogę pytać o inne rzeczy związane z tym aparatem?.
    Jasne, pytaj smialo.
    Canon 5DII, 1.8/50, 2/100, 24-70, 70-200
    inne sprzety

panroman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canonek
    Jasne, pytaj smialo.
    Witam
    Z prawej strony aparatu są dwa przyciski jeden czarny i drugi też, ale w srebrnej oprawie (pewnie coś z pamięcią ekspozycji). Proszę mi wytłumaczyć jak się tymi przyciskami posługiwać. Kiedy pierwszym, kiedy drugim, na jakiej zasadzie odbywa się pamieć pomiaru i wszystko co jest z tym związane.
    Pozdrawiam
    PS. A która z lamp Speedlite od 166 do 199 (a może i dalej) NAJTRAFNIEJ pasuje do Canona AE-1Program.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów