Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jak wymaga kultura - witam!
Zacznijmy od tego, że mam w planach kupno pierwszej lustrzanki - Canona 70d, czekam sobie od już prawie roku na ten sprzęt, na początku wiadomo - aż wyjdzie, później szukanie informacji czy nie jest on przypadkiem jedną wielką pomyłką. Pare miesięcy temu decyzja zapadła, kupuje! Teraz tylko czekam, aż trochę zleci cena, bo wydaje mi się głupotą kupowanie 70d przed premierą 7d mk2(swoją drogą..boje się trochę, ze zacznę i na niego mieć chęć po tych wszystkich plotkach). Body więc mam 'z głowy'.
Problem pojawia się podczas szukania odpowiedniego obiektywu. Na całość mogę przeznaczyć 4500zł (mogłabym w ostateczności jeszcze dołożyć 400zł ale wolałabym z tego nie korzystać). Miły Pan w Media Markt poinformował mnie, że 60d po premierze 70d staniało 1k, więc może 70d w najlepszym wypadku stanieje do 2.8-3k. Na obiektyw więc mam ok. 1500zł (1900..).
Zastanawiam się nad kilkoma opcjami, mianowicie:
- mogłabym kupić nowe 50mm 1.4 (i to właściwie byłby dobry pomysł, bo mam w planach głównie portrety, problemem mógłby być jedynie jakiś wakacyjny wyjazd w najbliższym czasie - 50mm na krajobraz.. hm..),
- myślałam również o 18-135mm STM (ale to chyba wtedy lepiej kit, bo taniej? 1100zł?) i albo tak zostawić i zbierać kase na coś lepszego(np 50mm 1.4) albo kupić 50mm 1.8 (ale nawet te 300zł drogą nie chodzi i mogłabym żałować, że do czegoś innego nie dołożyłam).
Jest jeszcze opcja czekania na premierę jakiegoś kitowca co ma być zdaje się w sierpniu? Ale to nie wiadomo czy będzie udany i znowu czekać, bo cena w pierwszych dniach pewnie będzie strasznaMyślałam też nad Sigmami i Tamronami ale słyszałam, że niektóre modele mają problemy z Canonami i wolałabym nie ryzykować pierwszym obiektywem
Wyjątek mogłabym zrobić dla 18-35 ale mnie nie stać, może kiedyś..
Czytałam już inne tematy, ba! pełno stron na których osoby radziły jaki obiektyw podpiąć pod 70d(albo po prostu pod aps-c podobnej półki), ale to jednak co innego. Wiadomo, że każdy ma inne potrzeby, a nie ma potrzeby w moim przypadku czytać tematu gdzie osoba potrzebuje obiektywu do sportu
Podsumowując.. potrzebuję aparatu przede wszystkim do zdjęć osób(całe sylwetki i portrety), sporadycznie jakiś zwierzak czy roślinkaChyba, że na wyjazd.. ale to już nie zależy od tego co chce tylko co musze
Budżet to 1900-2000zł(jednak jeśli jest szansa to minus te 400zł). Raczej bez różnicy czy nówka czy używany, ale wolałabym pierwszą opcję (gwarancja, nikt go wcześniej nie macał, nowiutki i pachnący, bez ukrytych wad - jestem tylko kobietą
).
Liczę na pomoc, jestem otwarta na wszelkie propozycje i z góry dziękuję (: