Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Hoya prond

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Hoya prond

Witajcie, chciałbym zasięgnąć informacji od forumowiczów którzy posiadają wyżej wymieniony filtr nd 4 itd numer nie ma mocnego znaczenia chce sie dowiedzieć ja sie sprawuja w terenie?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Hoya prond

Miałem ostatnio w ręce ProND 200. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to, że jest on dość gruby (wręcz masywny). Na pewno nie da się go określić jako Slim, co wyczytać można u optycznych i w opisach sklepów internetowych.
    "Wszystkie filtry Hoya PROND posiadają ramkę o niskim profilu wykonaną z jednego kawałka aluminium. Nie wprowadza ona dodatkowego winietowania nawet na szerokokątnych obiektywach i zapewnia równoległe położenie szkła w stosunku do matrycy."

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Trochę odświeżę temat, bo zastanawiam się nad zakupem w/w filtra. Czy ktoś z posiadaczy mógłby wypowiedzieć się na temat winietowania tego filtra na 17mm na FF lub odpowiedniku na APS-C. Ewentualnie jakiś przykład na zdjęciu bez korekty w programie graficznym.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

troche nie na temat ale:
    jesli chodzi o filtry ND to ostatnio zanabylem Haida 3.0 z Amazona. 33 EUR i filtr dziala jak zloto. ma oczywiscie zafarb (jak chyba kazdy ND1000) ale tragedii nie ma.
    i na pewno ma bardzo waziutka oprawke, zero problemow z winietowaniem na 17-40
    www albo tez flickr

Ja mam hoya nd 500 i z 17-40 działa ok, nie winietuje, trzyma kolory.
    ...

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Mojlo 17-40 na FF?? Używasz z holderem i szarymi połówkami?? Jest wtedy winieta i zafarb??

Uprawnienia umieszczania postów