Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
Dziękuję Veox. Ja miałem na myśli momenty (szczególne), w dobrych warunkach oświetleniowych, np jakieś osobliwe zbliżenia z pięknym rozmyciem itp.
Jasne obiektywy są niezbędne w bardzo słabych warunkach a widzę, że Sigma pięknie daje radę
Twoje zdjęcie podoba się mojej żonie... Mam pytanie, czy te kolory (nasycenie), to jakiś wypracowany styl, czy coś innego??

Pozdrawiam
Robert
Hehe to fajnie, pozdrowienia dla małżonki. Kolory - obróbka, taki już mam styl chyba, lubię kolory :-) Powiedzmy że skorzystałem z kontry którą dawał mi kamerzysta naprzeciwko swoją mini lampką na kamerze. Z lewej miałem palenisko z grilla które dawało żółte światło jako główne na twarzy młodej. Zjechałem balansem bieli żeby twarz była mniej żółta a z białej kontry zrobiła się niebieska. Ciężko się to wyciąga na takich czułościach, dużo szumu się pojawia w kolorach a to już zło.

W dobrym świetle staram się poruszać w f/2.0 - f/2.8. Przy kadrowaniu centralnym i przekadrowywaniu na f/1.4 możesz mieć dużo pudeł, szczególnie przy dynamicznym repo. Do portretów mam 85mm gdzie jest wiadomo zupełnie inna perspektywa.
Ostatnio właściwie nie schodzę poniżej f/2 na tej sigmie. Na pełnej dziurze jest ostra jak żyletka ale są dla mnie ważniejsze rzeczy, wieloplany, kadr, kompozycja. Ale kiedyś się uparłem i zrobiłem krótkie repo z jakiegoś zlotu aut wszystko na f/1.4, fajnie wyszło :-)