Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Jak dbać o aparat i statyw?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jak dbać o aparat i statyw?

https://www.youtube.com/watch?v=K1Qg...cMWtV5vbNpeH_A tak mi się przypomniało.

--- Kolejny post ---

https://www.youtube.com/watch?v=K1QgPxmwgn4&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A tak mi się przypomniało.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Raz na jakiś czas, możesz zanieść aparat do serwisu na czyszczenie matrycy, powiedzmy raz na rok.
    Taki zabieg nie zaszkodzi, wyczyszczą matryce, matówke i lustro z kurzu.
    Sam aparat jak będzie widać na nim ewidentnie kurz można przetrzeć dla ogólnej estetyki.
    Ekranik, ja bym na niego nic nie naklejał. Jeżeli często mażesz palcami po nim możesz zawsze na mokro za pomocą specjalnego płynu do ekranów LCD przetrzeć.
    Kurz na soczewce, przedmuchaj gruszką, pędzelek też pomaga i ostatecznie jakiś płyn do czyszczenia optyki.
    Jeżeli nie używasz aparatu w extremalnych warunkach, czyli miejsca mocno zakurzone, pustynia, cementownia, rajdy samochodowe i inne. Zabiegi czyszczenia puszki i szkieł nie wydaje mi się koniecznie.
    Statyw, jeżeli nie siedzisz ze statywem w wodzie, to konserwacja jest raczej zbędna.
    Chyba że używamy statywu w miejscach wilgotnych, a statyw ma ruchome elementy metalowe, wtedy należało by raz na jakiś czas owe elementy ruchome, smarem w spray, potraktować.
    Głowice kulowe też lubią przesmarowanie.
    Na allegro i hipermarkecie znajdziesz podstawowe, akcesoria i płyny do czyszczenia.
    Pedantyzm nie jest wskazany.

--- Kolejny post ---

Raz na jakiś czas, możesz zanieść aparat do serwisu na czyszczenie matrycy, powiedzmy raz na rok.
    Taki zabieg nie zaszkodzi, wyczyszczą matryce, matówke i lustro z kurzu.
    Sam aparat jak będzie widać na nim ewidentnie kurz można przetrzeć dla ogólnej estetyki.
    Ekranik, ja bym na niego nic nie naklejał. Jeżeli często mażesz palcami po nim możesz zawsze na mokro za pomocą specjalnego płynu do ekranów LCD przetrzeć.
    Kurz na soczewce, przedmuchaj gruszką, pędzelek też pomaga i ostatecznie jakiś płyn do czyszczenia optyki.
    Jeżeli nie używasz aparatu w extremalnych warunkach, czyli miejsca mocno zakurzone, pustynia, cementownia, rajdy samochodowe i inne. Zabiegi czyszczenia puszki i szkieł nie wydaje mi się koniecznie.
    Statyw, jeżeli nie siedzisz ze statywem w wodzie, to konserwacja jest raczej zbędna.
    Chyba że używamy statywu w miejscach wilgotnych, a statyw ma ruchome elementy metalowe, wtedy należało by raz na jakiś czas owe elementy ruchome, smarem w spray, potraktować.
    Głowice kulowe też lubią przesmarowanie.
    Na allegro i hipermarkecie znajdziesz podstawowe, akcesoria i płyny do czyszczenia.
    Pedantyzm nie jest wskazany.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Przy statywie zwracaj uwagę na teleskopy, zwłaszcza gdy focisz w miejscach gdzie wiatr podrywa piasek czy inne pierdoły. Ruchome elementy na dłuższą metę tego nie znoszą.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów