Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: "Uniwersalny" zoom do 5dII...

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: "Uniwersalny" zoom do 5dII...

@moher
    Nie mam FF, ale szukam obiektywu o zakresie 24-70/2,8, bo akurat pasują mi te ogniskowe. Nic co zaczyna się od f/4,0 nie wchodzi w rachubę.

Po 2 miesiącach jestem w punkcie wyjścia. Gdybym kupował dzisiaj to w takiej kolejności:

1) Canon 24-70/2,8 L - solidna budowa na lata. Jedyny mankament, to ostrość niektórych egzemplarzy pozostawia wiele do życzenia. A ostrych nikt nie sprzedaje w przyzwoitej cenie. Albo sprzedaje i te ostre są mydlane. Ludzie nie pozbywają się dobrych obiektywów. Mam 2 znajomych z których jeden sprzedał mydlanego Canona i kupił Tamrona 24-70/2,8 VC USD i jest mega zadowolony. A drugi tak długo kupował i sprzedawał Canony, aż trafił za 3 razem na dobry egzemplarz.

2) Tamron 24-70/2,8 VC USD - jest trochę plastikowy i z czasem podobno lubi się rozjustowywać. Wszystko pewnie zależy od tego, czy obchodzimy się z nim jak z jajkiem, czy też normalnie obijamy się o ściany i innych fotografów w tłumie .
    AF nie jest wolny i ma stabilizację. Znajomy mówi, że nie odpina go od Canona 6D. Przesyłał mi zdjęcia i moim zdaniem jest OK. Podam Ci e-maila na PW to sobie pogadacie szczerze . Używanego bym nie kupił, ale w Euro RTV AGD w systemie 20x0% (po 188,95zł) już mniej boli.

3) Sigma 24-70/2,8 HSM - jakość wykonania dobra, no może nie tak dobra jak w przypadku Canona, ale optycznie najsłabszy z 3 wymienionych. Brak stabilizacji, ale jest lżejszy i tańszy od Tamrona. Sigmy często mają kłopoty z AF. Osobiście odpuszczam tę konstrukcję.

A może w Twoim przypadku wystarczy dokupić sobie stałkę Canon 50/1,4 USM jako podstawowe szkło. Jasny, szybki obiektyw z dobrym AF w przyzwoitej cenie. Może przydać się w słabym świetle zastanym, gdzie słoik f/2,8 jest już słaby.
    Canona 50/1,8 nawet nie dotykaj. Sprzedałem tę indiańską grzechotkę po 6 miesiącach sporadycznego użytkowania.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 20-06-2014 o 08:35
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów