Kilka uwag odnośnie nowego DPP v4:

- wreszcie nie gubi szczegółów w światłach przy rozjaśnianiu. Krok milowy w rozwoju DPP
- ciągle nie można normalnie ustawić balansu bieli, bo brakuje suwaka "tint". Niby jest "fine-tune", ale tam skok "magenta-green" tylko od -10 do +10. (Mimo wszystko bardzo mnie cieszy, to że jednak to "fine-tune" jest )
- stary interface dużo bardziej mi się podobał
- straszna lipa z tym wsparciem tylko dla nowych puszek
- kolory ciągle te same, charakterystyczne dla DPP, czyli bardzo dobrze
- wcześniej "saturation" było w zakładce z krzywymi. Teraz w nowej zakładce o rozszerzonych możliwościach. Niestety trzeba bardziej skakać między zakładkami.
- nie wiem dlaczego nie działa mi "Transfer to photoshop". Komunikat "Failed to start photoshop" nawet z włączonym PS-em.

Miło, że program jest ciągle rozwijany. Bardzo go lubię i używam (chociażby sporadycznie) od zakupu pierwszego lustra canona wiele lat temu

PS.
Czy ktoś ma pomysł jak wywołać wielokrotnie jeden plik z różnymi ustawieniami? np. zdjęcie krajobrazowe - chcę oddzielnie ustawić jasność dla nieba i ziemi a potem połączyć w PS. Przy "batch process" nie można kolejny raz wywołać pliku, bo jest konflikt nazwy. Pozostaje tylko "Transfer to photoshop" (który mi niestety nie działa w nowej wersji), ale takie rozwiązanie ma kilka wad - nie można wybrać folderu do którego wywołuje pliki robocze, wywołanie tylko do tiff-a a ja potrzebuję jpg.