Pobrałem ten nowy DPP poklikałem trochę, nie wiem nad czym się tu zachwycać. ACR/LR wiele lepszy![]()
No... tylko trzeba go jeszcze kupić.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
DPP 4.0 bardzo mi sie podoba i lubię nim pracować, jedyne co bym poprawił to mocniejsze lub wiekszy zakres działania suwaczków HSL, czasem mam wrażenie że nic się nie zmieniło
a tak zabawa z W&B, średnie tony, detale w światłach i wszelakie kombinacje z krzywymi RGB bardzo mi sie podoba
na minus - nie ma retuszu skóry, co wg nie których jest podstawą
Do wersji DPP 4 korzystałem tylko z ACR/LR, DPP było zainstalowane, ale...
Teraz uważam że od wersji 4 DPP jako wywoływaczka RAW sprzętu Canona jest niezastąpiona.
Dla podstawowej obsługi już teraz wystarczy
Oczywiście jest wiele funkcji które można by dodać/ulepszyć ale i tak PS to nie zastąpi.
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
roznie z tym bywa .
jakis czas temu najpierw wolalem raw w dpp
po otrzymaniu zdjecia szukalem podobnych wynikow w LT.
udawalo sie - byla to glownie sprawa nastaw kontrastow.
Kolory " od reki" z DPP byly jakby lepsze od tych " od reki " z LT.
Za to LT ma zdecydowanie lepsze odszumianie , ladniejesze wyostrzanie - w sumie wiecej mozliwosci , choc ergonomia DPP nieporownywalnie lepsza ( takze przez to , ze mniej mozliwosci).
Generalnie to kazda wolarka dochodze do takich samych wynikow , z tym ze w jednej udaje sie uzyskac zadawalajacy wynik natychmiast , w innej trzeba poszukac , z kolei na innym zdjeciu jest odwrotnie.
w sumie staram sie nie wyciagac cieni zbyt intensywnie. + 1 to raczej jest normalne , staram sie nie wychodzic w ostatecznosci poza +2.
LT ma lepsza ochrone swiatel , pozwala troche lepiej niwelowac przepaly - to ma dla mnie wieksze znaczenie niz wyciaganie cieni w przypadku canona, ktory ma raczej "waskawy" zakres tonalny " ku gorze" .
Jesli lt nie pomaga na przepalenie swiatel , to sa inne metody.
Rozumiem ludzi , ktorzy uzywaja DPP. Wprawdzie nie ma takich mozliwosci jak LT , ale tez nie zawsze sa wszystkie potrzebne.
Silna strona LT jest odszumianie , ostrzenie , ochrona swiatel.
W sumie jest lepszy , ale dpp tez jest wystarczajaco dobry.
jak ktos zauwazyl - DPP potrafi dac dobre kolory.