Czyli mój kit 18-55 to dla mojego body 600d tak naprawdę 28,8 - 88. Kupując obiektyw czy to ef czy ef-s zawsze dostaje ogniskową 1,6 razy większą niż napis na obudowieDziekuje za wyczerpujące wytlumaczenie
Czyli mój kit 18-55 to dla mojego body 600d tak naprawdę 28,8 - 88. Kupując obiektyw czy to ef czy ef-s zawsze dostaje ogniskową 1,6 razy większą niż napis na obudowieDziekuje za wyczerpujące wytlumaczenie
Dokładnie rzecz ujmując, to Twoja matryca widzi tak jak matryca pełnoklatkowa widziałaby z obiektywem 28,8 - 88, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak mówisz. Tak się po prostu przyjelo mówić, że ogniskowa się zwiększa, żeby nie zawracać ludziom głowy przeliczaniem obszarów pokrycia matryc.
--- Kolejny post ---
Dokładnie rzecz ujmując, to Twoja matryca widzi tak jak matryca pełnoklatkowa widziałaby z obiektywem 28,8 - 88, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak mówisz. Tak się po prostu przyjelo mówić, że ogniskowa się zwiększa, żeby nie zawracać ludziom głowy przeliczaniem obszarów pokrycia matryc.
Dobrze że napisałem relację ze zlotu zanim posty zaczęły wchodzić podwójne
sweter, kup porządne makro,900 pln wystarczy, ptactwo wymaga większych nakładów. Tamron 70-300vc usd byłby na początek dobry,ale musiałbyś dołożyć.
Witam. Ja osobiście nie zajmuje się fotografią, ale chciałbym żonie kupić prezent w postaci dobrego obiektywu do Canon 60D. Obecnie posiada Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM. Żona zdjęcia robi zarówno w domu jak i w terenie. Często powtarza, że chciałaby mieć lepszy obiektyw, ze względu na światło. Przyszłościowo myśli o zmianie na pełną klatkę. Jaki obiektyw polecacie (stało lub zmiennoogniskowy) do kwoty 3-4tys zł.
żeby było WOW pod 60d to ja bym stawiał sigme 18-35 f/1.8 tylko pewnie nie obędzie się bez wysyłki do Gdyni na kalibracjejak bardziej przyszłościowo i potem pod FF to sigmę 35 f/1.4
a i pod 60d 35mm jest w miare uniwersalną ogniskową.
Na pewno oba te obiektywy sprawią dużą radość i frajdę z focenia!
SONY
Kup Sigmę 17-50 f/2.8
Tylko koniecznie sprawdź kilka egzemplarzy, na celność, powtarzalność AF i rozkład ostrości kadru.
Oszczędzisz czas na serwis i kalibracje.
Za resztę kasy zróbcie sobie wakacje.
jak docelowo ma być pod FF, to Tamron 24-70/2.8
24-70 2.8 l, potaniały,za 3,5 kupisz w extra stanie
świetny obraz i oczywiście będzie jak ulał do FF
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
ilu doradzajacych , tyle bedzie roznych opini.
Moze sprawdz , czy ktorejs z ogniskowych zona uzywa czesciej.
Moim zdaniem nie ma co kupowac zoomu jesli juz ma , nawet jesli bedzie jasniejszy. uzysk w praktyce nie bedzie decydujacy , a zakres ogniskowych mniejszy.
sugerowalbym stalki
jesli uzywa czesciej szerokiego kata to moze s 35/1,4 , ewentualnie canon 35/2.0 IS
jesli uzywa czesciej dlugiej ogniskowej to moze cos do portetu canon 85/1,8 lub canon 100/2.0
wymienione obiektywy beda w pelni uzyteczne na FF i ciesza sie dobra opinia.
zawsze beda dobra alternatywa , nawet jesli bedzie posiadac jakis uniwersalny zoom.
Stalka zawsze rysuje lepiej.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 14-11-2014 o 17:46
Jezeli jestes amatorem, a prezent ma byc dla zony, kup jej bon prezentowy do cyfrowe.pl czy gdzieś, a będzie przeszczesliwa! Jeśli używki wchodzą w grę, to po prostu daj jej kasę, albo najzwyczajniej w świecie poproś, by sobie coś wybrała i go kup. Nie ma nic gorszego, niż nietrafiony prezent za tyle kasy. I nawet nie wypada marudzić, gdy na świecie tyle fajniejszego sprzętu. Może marzy jej się coś do portretu, a może bardziej do landszaftów... Sam nie kupuj, bedziecie szczesliwsi![]()
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr