Cytat Zamieszczone przez Shadow
muflon ------> W takim razie jaki byś polecił z "wypasionych" żeby do mojego zestawu jakoś pasował ? Tylko rosądnie bez jakiś za 1k zł bo nie będę go używał na codzień, a chwalić się przed kumplami też nie zamierzam.
O ile nie planujesz dłuższego tele f/2.8 to rozsądnym wyborem będzie coś z serii Velbon Sherpa (max. do 400-500), konkretna wersja to już w zależności od indywidualnych preferencji. Trochę drożej oczywiście Manfrotto (nogi chyba minimalnie takie jak moje, a głowica to już w zależności od upodobań - ja bym sobie najchętniej przełozył tą panoramiczną z Velbona , ale to zboczenie z uzywania najtańszego statywu video Hama - który był zresztą zupełnie wystarczający do niedużego kompaktu).

Ja się strasznie niedawno na tego Velbona napaliłem, bo po pomacaniu Sherpy 250 od razu poczułem, że to jest dokładnie to co lubię - jednak miałem już w bliskich planach 70-200/2.8, dla którego ten statyw jest nieco za słaby. Zatem jeżeli jednak planujesz tele - to albo teraz kupisz coś solidnego na lata - albo... i tak kiedyś kupisz tyle że sprzedając "pośredni' statyw za pół ceny.