Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Jaki statyw pod 10D ?

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Owszem, zdaza sie, ze zdjecia wyjda lekko poruszone, ale to rzadkosc. Popieram opinie Tytusa.
    No własnie.
    Wyobraź sobie teraz, że masz to jedno jedyne ujęcie, na które czekałeś, planowałeś ....
    albo po prostu udalo sie trafić ...
    Przyjezdżasz do domu i jest LEKKO poruszone.
    Statyw wylatuje przez zamknięte okno a Ty kończysz definitywnie czytać leżące po środku prawdy o zamrazanych i pływających pieniądzach.

pzdr.[/quote]

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Jak widzę nikt nie udzielił mi jakiejś konstruktywnej porady za to rozważania filozoficzno-fizjologiczne rozwijają się dobrze
    Stawtyw dla moich potrzeb ma być stabilny żeby aparat z obiektywem solidnie się trzymał lekki i w miarę krótki po złożeniu. Zastosowania domowe, do zdjęć nocnych tudzież na małe wyprawy w teren. Żadnych wodotrysków nie potrzebuję.
    Widzę że jeszcze nie wyczaiłeś (nie było to łatwe) - nie ma ma statywów lekkich, stabilnych i tanich.

W związku z tym jaki z dostępnych statywów w cenie do 200 zł (cena na allegro) mi polecacie ?
    Żaden. Dołóż drugie tyle.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

TomaszQ, zgoda. Tylko, ze ja nie robie takich zdjec. Zlaszcza nie ze statywem. Niewatpliwie, gdy odczuje taka potrzebe, to kupie drogi statyw. Chwilowo wystarcza mi ten.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    TomaszQ, zgoda. Tylko, ze ja nie robie takich zdjec. Zlaszcza nie ze statywem. Niewatpliwie, gdy odczuje taka potrzebe, to kupie drogi statyw. Chwilowo wystarcza mi ten.
    o to chodzi :wink:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, ale jedno ciągle jest w tej dyskusji niedopowiedziane:

Tomek, ty masz 300D, nienajlepsze obiektywy (i tak zresztą sobie przy tym nieźle radzisz) i jest w sumie sensowne, że chcąc zminimalizować koszt całej zabawy kupujesz jakiś statyw za 100PLN. Shadow ma 10D, dobry obiektyw f/2.8 - w sumie pewnie kosztowały go te zabawki 2x tyle. I stawianie tego na najtańszym, badziewnym statywie to już jest trochę dziwne.

Ze mną było podobnie (choć o jedno "oczko" wyżej) gdy rozglądałem się za nowym statywem przy okazji zakupu 70-200 IS. Też chciałem trochę uciąć z ceny i kupić Sherpę. Jednak światli ludzie na p.r.f zasugerowali popukanie się w czoło i zestawienie ceny obiektywu i ceny statywu.

To trochę tak jak kupowanie wypasionego body (1Dmk2 ) i podłączenie do niego spiłowanego kita

Co oczywiście nie zmienia faktu, że jesli ktoś ma wypasiony aparat, szkła - wszystko na byle jakim statywie - i jest z tego zadowolony, to w sumie fajnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

muflon ------> W takim razie jaki byś polecił z "wypasionych" żeby do mojego zestawu jakoś pasował ? Tylko rosądnie bez jakiś za 1k zł bo nie będę go używał na codzień, a chwalić się przed kumplami też nie zamierzam.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

muflon ------> W takim razie jaki byś polecił z "wypasionych" żeby do mojego zestawu jakoś pasował ? Tylko rosądnie bez jakiś za 1k zł bo nie będę go używał na codzień, a chwalić się przed kumplami też nie zamierzam.
    O ile nie planujesz dłuższego tele f/2.8 to rozsądnym wyborem będzie coś z serii Velbon Sherpa (max. do 400-500), konkretna wersja to już w zależności od indywidualnych preferencji. Trochę drożej oczywiście Manfrotto (nogi chyba minimalnie takie jak moje, a głowica to już w zależności od upodobań - ja bym sobie najchętniej przełozył tą panoramiczną z Velbona , ale to zboczenie z uzywania najtańszego statywu video Hama - który był zresztą zupełnie wystarczający do niedużego kompaktu).

Ja się strasznie niedawno na tego Velbona napaliłem, bo po pomacaniu Sherpy 250 od razu poczułem, że to jest dokładnie to co lubię - jednak miałem już w bliskich planach 70-200/2.8, dla którego ten statyw jest nieco za słaby. Zatem jeżeli jednak planujesz tele - to albo teraz kupisz coś solidnego na lata - albo... i tak kiedyś kupisz tyle że sprzedając "pośredni' statyw za pół ceny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

muflon a co powiesz o tym ---> http://www.pstryk.com.pl/opis/2785
    A może inny trochę tańszy no sam nie wiem.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

muflon a co powiesz o tym ---> http://www.pstryk.com.pl/opis/2785
    Mnie ten statyw bardzo korcił (waga!!!) - obmacywałem go w sklepie i powiedziałbym, że jak na statyw o 4 sekcjach to trzyma się bardzo przyzwoicie. Jednak, mimo deklarowanej nośności 3.5, to mojego tele bym na nim nie postawił. Nie z obawy o sprzęt - bo jest pod tym względem wystarczająco solidny (Manfrotto w końcu ), ale przy 200mm te cztery sekcje by dały znac o sobie.

Ale idziesz w dobrą stronę To już jest sprzęt, którego nie pozbędziesz się za grosze, gdy kiedyś może kupisz sobie wiekszy statyw do ciężkich zadań.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Pożyczyłem od kumpla tele Sigma 70-300 i zważyłem to z moim body to mi wyszło 1,5 kg. Wydaje się że taki statyw powinien to spokojnie utrzymać bez żadnych chybotań no ale organoleptycznie nie sprawdzałem Zresztą i tak głównie fotografowałbym sąsiadki z okna

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów