Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Jaki statyw pod 10D ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Jaki statyw pod 10D ?

Tak sobie oglądam na allegro i zdecydować się nie mogę. Możecie coś sprawdzonego i dobrego polecić. Ważne żeby był stosunkowo lekki, krótki po złożeniu i jakoś łatwy do zamocowania przy plecaczku albo jakby posiadał własny pokrowiec.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: Jaki statyw pod 10D ?

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Tak sobie oglądam na allegro i zdecydować się nie mogę. Możecie coś sprawdzonego i dobrego polecić. Ważne żeby był stosunkowo lekki, krótki po złożeniu i jakoś łatwy do zamocowania przy plecaczku albo jakby posiadał własny pokrowiec.
    A ile chcesz wydać? Bo to główne pytanie, reszta dopiero potem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Bez szaleństw tak do 200 zł

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Bez szaleństw tak do 200 zł
    Ahem.. no to z czystym sumieniem raczej nic Ci nie można polecic W tym zakresie cenowym jest moja stara Hama, której się pozbyłem z hukiem i DX-y Velbona (to tak z popularniejszych)

Z mojego (niewielkiego) doświadczenia, wynika, że statywy dzielą się na:
    - kiepskie: do 200PLN
    - tanie: Velbon Sherpa - tak ze 2x drożej
    - dobre: wiadomo co i wiadomo za ile

Ja też chciałem kupić "coś trochę lepszego za 300-400PLN" ale przemówił do mnie argument, że to naprawdę sknerstwo stawiać sprzęt za kilka(naście) tysięcy PLN na najtańszym dostępnym statywie. Poczekaj, dozbieraj... przynajmniej na Sherpę.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Statyw kupuje sie na dluugiee lata chyba ze go zgubisz/ukradna itp.
    Dlatego warto zainwestowac porzadnie na te dlugie lata.
    Dlatego ja kupilem to co mam w podpisie i watpie bym kiedys zmienil - dopoki sie nie zniszczy

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: Jaki statyw pod 10D ?

zastanów się do czego będziesz potrzebował statywu,
    jeżeli będą to głównie statyczne ujęcia do których możesz się długo przygotowywać, nie zależy ci np. na szybkiej regulacji aparatu we wszystkich pozycjach, do czego najlepiej nadaje się głowica kulowa,
    to ten element możesz od razu skreślić

piszesz o lekkiej i krótkiej konstrukcji więc chyba chcesz go nosić np w plecaku,
    do celów turystycznych kupiłbym coś taniego, co jednak pozwala w miarę pewnie przymocować i wyregulować "na oko" aparat we wszystkich położeniach, oraz zapewni całej konstrukcji minimum stabilności

statyw generalnie powinien być dość masywny, by dać stabilne podparcie dla aparatu i "wybierać" drgania, to właściwie wyklucza konstrukcje "turystyczne", ale jeżeli będziesz używał statywu okazjonalnie podczas zwiedzania jakichś wnętrz lub fotografując np wodospad Siklawa, to szkoda pakować kasy na porządny statyw, który będzie bardziej kulą u nogi niż pożytecznym narzędziem

jeżeli chcesz natomiast korzystać często ze statywu, mieć pewność dokładności regulacji aparatu w każdej pozycji, lub po prostu móc pochwalić się z jego posiadania w stopce na forum, kup to co mają koledzy

NIE KUPUJ STATYWU NA ALLEGRO

pojedź na giełdę foto, lub do sklepu, załóż na statyw aparat i zobacz, czy w każdym położeniu jesteś w stanie w miarę sprawnie i bez frustracji go ustawić, na zdjęciu może to wyglądać bezproblemowo, ale diabeł tkwi w szczegółach i warto sprawdzić wszystko namacalnie

ja mam dwa statywy,
    jeden za 110 zł który zapewnia mi wysokie osadzenie aparatu prawie na wysokości oczu, jest masywny, ma kulową głowicę i robię nim zdjęcia "studyjne" oraz zabieram na typowe plenery foto
    drugi za 80 zl ma max wys. 135 cm i służy jako element zestawu wycieczkowego

oba służą mi wspaniale i niczego lepszego nigdy nie potrzebowałem :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Tytus a jakiej firmy jeśli można wiedzieć kupiłeś te statywy ?

Domyślnie

Tytus a jakiej firmy jeśli można wiedzieć kupiłeś te statywy ?
    "no name"???

duży zaczyna się na "V" na pewno, ale dalej nie pamiętam, bo kółko z nazwą ze statywu odpadło czas jakiś temu , a pudełko zostało w Wawie jak się przeprowadzałem

mały jest zdecydowanie "no name", kupiony w Stodole u facetów, którzy handlują także filtrami i torbami przed wejściem na główną salę...

no i pamiętaj, by nawet ten mały statyw miał wyjmowaną stopkę :wink:

[ Dodano: 16 Wrzesień 2004 ]
    [quote="muflon"]
    Ja też chciałem kupić "coś trochę lepszego za 300-400PLN" ale przemówił do mnie argument, że to naprawdę sknerstwo stawiać sprzęt za kilka(naście) tysięcy PLN na najtańszym dostępnym statywie. Poczekaj, dozbieraj... przynajmniej na Sherpę.
    a dla mnie to snobizm, bez obrazy

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Zgadzam się ze wszystkimi opiniami częściowo tylko poza Tytusem ... głównym zadaniem statywu jest absolutne unieruchomienie aparatu i "minimum stabilności" to znacznie za mało ... niestety żaden statyw, który przeszedł przez moje dłonie, w cenie poniżej 400 - 500 zł nie spełnia tego warunku ... pozostałe, czyli: waga, wysokość, rodzaj głowicy, wielkość, etc. to tylko drugorzędne parametry, które owszem są ważne ale nie decydujące ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Zgadzam się ze wszystkimi opiniami częściowo tylko poza Tytusem ... głównym zadaniem statywu jest absolutne unieruchomienie aparatu i "minimum stabilności" to znacznie za mało ... niestety żaden statyw, który przeszedł przez moje dłonie, w cenie poniżej 400 - 500 zł nie spełnia tego warunku ... pozostałe, czyli: waga, wysokość, rodzaj głowicy, wielkość, etc. to tylko drugorzędne parametry, które owszem są ważne ale nie decydujące ...
    na górskiej wycieczce statyw ma za zadanie zapewnić "minimum stabilności" potrzebne do "cyknięcia zdjęcia", szybkiego spakowania go i ruszenia dalej

w studio lub robiąc zdjęcia wymagające wypoziomowania aparatu potrzebny jest profesjonalny sprzęt za ciężkie pieniądze

nie ma jednego statywu do wszystkich zastosowań

nie kupuję rzeczy na wyrost, bo pracując w finansach wpojono mi dość dawno, że pieniądz ma pływać a nie zalegać w stanie zamrożonym

można kupić wprawdzie mercedesa do jeżdżenia po chleb, achhh jak się będzie wtedy wygodnie jeździło po świeże bułeczki, tylko czy na pewno musimy odpalać 12 cylindrów po te bułeczki? ten smok na rozgrzewkę spali więcej paliwa, niż jest warte to pieczywo...

no comment...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów