Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Jaki statyw pod 10D ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Pożyczyłem od kumpla tele Sigma 70-300 i zważyłem to z moim body to mi wyszło 1,5 kg. Wydaje się że taki statyw powinien to spokojnie utrzymać bez żadnych chybotań no ale organoleptycznie nie sprawdzałem
    No, może być "tele" i "tele" - np. do 75-300 czy 70-300DO Canona też nie potrzeba kilkukilogramowego metalowego rusztowania Skoro tak, to spokojnie możesz kupić nieco lżejszy statyw. Ja bym sie zastanawiał między tym małym Manfrotto które podałeś a (uparcie) Sherpą. Obadaj, obmacaj, wybierz co Ci pasuje.

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Zresztą i tak głównie fotografowałbym sąsiadki z okna
    Eee, no to do tego przecież jest właśnie jasne (wieczór) i ciężkie tele Wiem, bo mam

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Talking

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    [...]
    podobnie jest np. z papierem toaletowym ... ma mi nie drapać zwieracza, ładnie ściągać masę kałową i nie przepuszczać jej w stronę paluszków AMEN ... każdy inny papier toaletowy, bez względu na przepływy kapitału i jego zamrażanie mnie nie interesuje ... nie wydam 1 grosza na coś co skutecznie umożliwi mi podcieranie się gołą reką ... nie wiem jak do takiej kwestii podchodzą finansiści ... je jednak jestem za biedny by wyrzucać pieniądze na rzeczy nieużyteczne i zbyt cywilizowany by wydłubywać kał z pod paznokci ...
    Normalnie odpadlem.. ;-) ;-) ;-)

Popieram,
    Parteq

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Statywy za parę złotych lubią pękać , w najmniej spodziewanym momencie :-(
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 11-12-2006 o 16:51

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Co tak ostatnio uparliscie sie, ze jak sie ma aparat za XXk PLN to nie mozna/nie wypada/nie uchodzi/nie..potrzebne skreslic, stawiac/przypinac/nosic, go w czyms za 0,Xk PLN?? Co to ma za znaczenie? Przeciez to Wy macie fotografowac, a nie Was! I to czy postawie aparat na wlasnorecznie wystruganym statywie z listewek czy na jakims duraluminonikielplastik cos tam za 2000 nie ma najmniejszego znaczenia, jezeli z tego pierwszego zrobie lepsze zdjecie... Was wysmiewajacych moj statyw

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nikogo nie śmiałbym wyśmiewać . Mój statywik pęk jak przykręciłem 300D z 70-200/4L i chciałem zrobić zdjęcie lekko w dół :-) . Opadał , opadał , aż za mocno dokręciłem i pękł .

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zepsules Wszystko sie chyba tak da "za mocno dokrecic"
    ...

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Po prostu nie dało się go tak dokręcić żeby trzymał aparat tak jak ja chcę ....... i sobie pękł.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Co tak ostatnio uparliscie sie, ze jak sie ma aparat za XXk PLN to nie mozna/nie wypada/nie uchodzi/nie..potrzebne skreslic, stawiac/przypinac/nosic, go w czyms za 0,Xk PLN?? Co to ma za znaczenie? Przeciez to Wy macie fotografowac, a nie Was! I to czy postawie aparat na wlasnorecznie wystruganym statywie z listewek czy na jakims duraluminonikielplastik cos tam za 2000 nie ma najmniejszego znaczenia, jezeli z tego pierwszego zrobie lepsze zdjecie... Was wysmiewajacych moj statyw
    Zajme stanowisko w sprawie.
    Wlasnie decyduje sie na statyw - wybralem Manfrotto 055PRO (choc przez najblizszy tydzien przeczytam jeszcze wiele stron czy maja znaczenie cztery 'odnoza', czy nie maja.. - przeczytam bo chce - bo nie wiem) statystycznie wypada tak w naszym swiecie, ze to co drozsze bywa czesciej 'lepsze/trwalsze', bo za jakosc 'wypada' zaplacic (wedle potrzeb). Mysle o takim statywie bo:

- nie potrafie wystrugac sam dobrego - no nie umiem i juz,
    - mam szacunek i wiare w ludzi (to w tych czasach podobno glupie) ktorzy maja ode mnie wieksze doswiadczenie i wiedza co warte uwagi,
    - masz szacunek do siebie i swojego sprzetu i chcialbym aby sluzyl mi jak najdluzej,
    - licze swoje pieniadze i wiem ze wszystko z czasem traci na wartosci, ale rzeczy najlepsze traca wolniej,

Zwykle tam gdzie ide z aparatem (wiec i w przyszlosci ze statywem rowniez) nie ma ludzi, niestety nikt mi nie zrobi zdjecia ;-)

Natomiast spotykajac juz na mojej drodze innego milosnika fotografii z aparatem, a statywem wystruganym z listewek - bede mial do niego wielki szacunek - bo potrafil wystrugac.
    Jego nie znam, zdjec jego nie widzialem.

Moja glowna potrzeba w zwiazku z zapoznanymi opiniami o uzytkowaniu statywu - ma byc ciezki.
    I w tym przypadku 2.4 kg brzmi dobrze.
    Wiem ze moja trumna bedzie miala wglebienie na garba, mam to gdzies jesli zostanie po mnie jedno dobre zdjecie.

Pozdrawiam,
    Parteq

Domyślnie

To ja cos dodam od siebie.
    Ze 3 lata temu kupilem Velbon VGB-36.
    Kupowalem go z mysla o Minolcie Dimage 5, teraz uzywam z 20D i musze powiedziec ze niezle sie sprawuje.
    Co prawda nie wiem z jak wielkim szklem chcesz z takiego zestawu korzystac, bo np z 1200tka to mysle ze by sie ten statyw rozlecial :razz:
    Tanie ( w stodole cos ponad 200 zl), lekkie (aluminum), mozna glowice zamocowac od dolu, poziomica, stoi albo na gumie albo na kolcach.
    Mysle ze te pieniadze jest to statyw godny polecenia i choc duzo go przez te lata uzywalem jeszcze sie dobrze trzyma :-D

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Prawda jest taka - statyw moze byc albo stabilny i ciezki albo przenosny i lekki. Wlasciwe wszystko co posrednie jest tylko kompromisem.
    Najbardziej stabilny jaki kiedykolwiek uzywalem to taki drewniano-stalowy od niwelatora geodezyjnego. Waga ponad 10kg. I byl rzeczywiscie stabilny nawet przy silnym wietrze...

Sam wybralem lekki (~1.5kg) i przynajmniej nie robie kwasnej miny kiedy mam to z soba nosic. Jest wystarczajaco stabilny z 10D a poniewaz nie mam dlugich i ciezkich szkiel to mi wystarcza. Przynajmniej na razie.

Wszystko zalezy od posiadanego sprzetu, ale jesli statyw ma czesciej lezec w domu z powodu swojej wagi to chyba jego zakup mija sie z celem.
    Ostatnio edytowane przez djtermoz ; 14-04-2005 o 01:40

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów