Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Jaki statyw pod 10D ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    a dla mnie to snobizm, bez obrazy
    Miałbyś rację, gdyby to chodziło o aparat za kilkaset, no powiedzmy max. 2kPLN. W przeciwnym wypadku, snobizmem chyba należy nazwać (nie bez racji ) w ogóle sam fakt posiadania zestawu DSLR za prawie 10k.

[ Dodano: 16-09-2004, 22:49 ]
    na górskiej wycieczce statyw ma za zadanie zapewnić "minimum stabilności" potrzebne do "cyknięcia zdjęcia", szybkiego spakowania go i ruszenia dalej
    Akurat gdzie jak gdzie, ale w górach to to "minimum stabilności" jest dość wyśrubowane. Ja statyw zmieniłem po tym, jak nie byłem w stanie zrobić zdjęcia pięknego nocnego widoku Genewy z powodu wiatru - wcale nie jakiegoś strasznego. Statywem z podpisu w ten weekend robiłem zdjęcia na samym szczycie góry, przy wietrze chyba ponad 100km/h.

można kupić wprawdzie mercedesa do jeżdżenia po chleb, achhh jak się będzie wtedy wygodnie jeździło po świeże bułeczki, tylko czy na pewno musimy odpalać 12 cylindrów po te bułeczki? ten smok na rozgrzewkę spali więcej paliwa, niż jest warte to pieczywo...
    Co jednak nie znaczy że najlepszy do tego zadania będzie trabant

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    a dla mnie to snobizm, bez obrazy
    Miałbyś rację, gdyby to chodziło o aparat za kilkaset, no powiedzmy max. 2kPLN. W przeciwnym wypadku, snobizmem chyba należy nazwać (nie bez racji ) w ogóle sam fakt posiadania zestawu DSLR za prawie 10k.

[ Dodano: 16-09-2004, 22:49 ]
    na górskiej wycieczce statyw ma za zadanie zapewnić "minimum stabilności" potrzebne do "cyknięcia zdjęcia", szybkiego spakowania go i ruszenia dalej
    Akurat gdzie jak gdzie, ale w górach to to "minimum stabilności" jest dość wyśrubowane. Ja statyw zmieniłem po tym, jak nie byłem w stanie zrobić zdjęcia pięknego nocnego widoku Genewy z powodu wiatru - wcale nie jakiegoś strasznego. Statywem z podpisu w ten weekend robiłem zdjęcia na samym szczycie góry, przy wietrze chyba ponad 100km/h.

można kupić wprawdzie mercedesa do jeżdżenia po chleb, achhh jak się będzie wtedy wygodnie jeździło po świeże bułeczki, tylko czy na pewno musimy odpalać 12 cylindrów po te bułeczki? ten smok na rozgrzewkę spali więcej paliwa, niż jest warte to pieczywo...
    Co jednak nie znaczy że najlepszy do tego zadania będzie trabant
    jeżeli 10d używa się wyłącznie do "cykania widoczków i rodziny" to przy obnoszeniu się jego posiadaniem jest to snobizm

zależy kto co lubi, dużego statywu w góry nie biorę, bo jest na to za duży

masochistą i fanatykiem fotografii za wszelką cene nie jestem

trabant, cóż, to raczej przerysowanie w drugą stronę, prawda jek zwykle leży po środku :wink:

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

cóż, to raczej przerysowanie w drugą stronę, prawda jek zwykle leży po środku :wink:
    Tytusie nie ma prawdy leżącej po środku.
    każdy ma swoją prawdę. Tak jak jeden uwielbia Coca-Colę a drugi jej nienawidzi. Czy to oznacza że prawda o Coca-Coli jest gdzieś po środku dla mnie oraz, że ten środek określa stopień uwielbienia tego napoju dla innych?

wyznaję zasadę, że jak coś robię to robię - jak nie to stado esesmanów nie jest mnie w stanie do niczego zmusić ... podobnie jest z kupowaniem rzeczy, które mają spełniać jakąś funkcję ... statyw ma być stabilny w kazdych warunkach w których go będę używał AMEN ... jeśli nie to nie spełnia warunków stawianych statywowi i nie wchodzi w zakres mojego zainteresowania ...
    podobnie jest np. z papierem toaletowym ... ma mi nie drapać zwieracza, ładnie ściągać masę kałową i nie przepuszczać jej w stronę paluszków AMEN ... każdy inny papier toaletowy, bez względu na przepływy kapitału i jego zamrażanie mnie nie interesuje ... nie wydam 1 grosza na coś co skutecznie umożliwi mi podcieranie się gołą reką ... nie wiem jak do takiej kwestii podchodzą finansiści ... je jednak jestem za biedny by wyrzucać pieniądze na rzeczy nieużyteczne i zbyt cywilizowany by wydłubywać kał z pod paznokci ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    każdy ma swoją prawdę. Tak jak jeden uwielbia Coca-Colę a drugi jej nienawidzi. Czy to oznacza że prawda o Coca-Coli jest gdzieś po środku dla mnie oraz, że ten środek określa stopień uwielbienia tego napoju dla innych?
    Tu zaprotestuję O ile ogólnie uważam tego typu napoje za mocno śmieciowate i w zasadzie staram się w ogóle nie kupować, to czasami jak mi coś odbije (albo w sklepie akurat nie ma nic zimnego ), to wypijam sobie butelkę - i nie narzekam

statyw ma być stabilny w kazdych warunkach w których go będę używał AMEN ... jeśli nie to nie spełnia warunków stawianych statywowi i nie wchodzi w zakres mojego zainteresowania ...
    Nie statyw, tylko statyw+aparat+obiektyw. To zasadnicza różnica, bo w zależności od #2 i #3 może oznaczać zupełnie inne #1

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Tu zaprotestuję O ile ogólnie uważam tego typu napoje za mocno śmieciowate i w zasadzie staram się w ogóle nie kupować, to czasami jak mi coś odbije (albo w sklepie akurat nie ma nic zimnego ), to wypijam sobie butelkę - i nie narzekam
    hehehehheeheee ... czyli dla nas prawda o Coca Coli jest zbliżona

Nie statyw, tylko statyw+aparat+obiektyw. To zasadnicza różnica, bo w zależności od #2 i #3 może oznaczać zupełnie inne #1
    Kurcze zabrakło precyzji w mojej wypowiedzi :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

cóż, to raczej przerysowanie w drugą stronę, prawda jek zwykle leży po środku :wink:
    Tytusie nie ma prawdy leżącej po środku.

wyznaję zasadę, że jak coś robię to robię - jak nie to stado esesmanów nie jest mnie w stanie do niczego zmusić ... podobnie jest z kupowaniem rzeczy, które mają spełniać jakąś funkcję ... statyw ma być stabilny w kazdych warunkach w których go będę używał AMEN ... jeśli nie to nie spełnia warunków stawianych statywowi i nie wchodzi w zakres mojego zainteresowania ...
    podobnie jest np. z papierem toaletowym ... ma mi nie drapać zwieracza, ładnie ściągać masę kałową i nie przepuszczać jej w stronę paluszków AMEN ... każdy inny papier toaletowy, bez względu na przepływy kapitału i jego zamrażanie mnie nie interesuje ... nie wydam 1 grosza na coś co skutecznie umożliwi mi podcieranie się gołą reką ... nie wiem jak do takiej kwestii podchodzą finansiści ... je jednak jestem za biedny by wyrzucać pieniądze na rzeczy nieużyteczne i zbyt cywilizowany by wydłubywać kał z pod paznokci ...
    wiesz najbardziej stabilna to będzie trylinka, która ma zacementowaną w środku rurę o wys. 1,5 m na której końcu jest przyspawana śruba do aparatu

a co do papieru to kupujesz cztero czy pięcio warstwowy? z Twojej wypowiedzi nie wynika, ile warstw Ciebie zadowala?

w zależności od potrzeb, suchy, wilgotny, rzadki, gęsty kał, różny papier się nadaje i wystarcza, do suchego i gęstego i dwie warstwy wystarczą, jak masz sraczkę, to lepiej taki pięcio warstwowy i mięciusi, bo to i rozmiąka wolniej i czterech liter nie obciera...

ergo, w zależności od potrzeb statyw za 80 zł. lub 500 wystarcza lub i nie ....

CZY TE LITERKI NA FORUM MOGĄ BYĆ WIĘKSZE???
    OŚLEPNĄĆ OD TYCH MIKRUSÓW MOŻNA...
    cofam pytanie, już dostałem odpowiedź

ufff.... udało mi się przed Vitezem

pewnie zaraz dostałbym RTFM za nie czytanie instrukcji obługi Windowsa, IE, Netscape.....

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

wiesz najbardziej stabilna to będzie trylinka, która ma zacementowaną w środku rurę o wys. 1,5 m na której końcu jest przyspawana śruba do aparatu

a co do papieru to kupujesz cztero czy pięcio warstwowy? z Twojej wypowiedzi nie wynika, ile warstw Ciebie zadowala?

w zależności od potrzeb, suchy, wilgotny, rzadki, gęsty kał, różny papier się nadaje i wystarcza, do suchego i gęstego i dwie warstwy wystarczą, jak masz sraczkę, to lepiej taki pięcio warstwowy i mięciusi, bo to i rozmiąka wolniej i czterech liter nie obciera...

ergo, w zależności od potrzeb statyw za 80 zł. lub 500 wystarcza lub i nie ....
    Pomysł z trylinką jest zapewne lepszy od statywu za 80 zł ... to fakt ... chyle czoła ...

W następnej kwesti ...
    nigdy nie analizowałem własności kału i jego współpracy z różnymi rodzajami papieru
    w zupełności wystarcza mi taki, który w każdych warunkach i z dowolnym kałem daje oczekiwany przeze mnie efekt.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jak widzę nikt nie udzielił mi jakiejś konstruktywnej porady za to rozważania filozoficzno-fizjologiczne rozwijają się dobrze
    Stawtyw dla moich potrzeb ma być stabilny żeby aparat z obiektywem solidnie się trzymał lekki i w miarę krótki po złożeniu. Zastosowania domowe, do zdjęć nocnych tudzież na małe wyprawy w teren. Żadnych wodotrysków nie potrzebuję. W związku z tym jaki z dostępnych statywów w cenie do 200 zł (cena na allegro) mi polecacie ?

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

W związku z tym jaki z dostępnych statywów w cenie do 200 zł (cena na allegro) mi polecacie ?
    Do 200zł to moim zdaniem szkoda pieniędzy.
    Nie będziesz nigdy pewny jego stabilności i wiele razy zozczarujesz się w domu oglądając na kompie fotki,
    które na LCD wyglądały na nieporuszone. Skończy się tak że wystawisz go na Allegro i będziesz się modlił by jakiś laik zapłacił za niego połowę tego co Ty.
    Najtańszy ze sprawdzonych przeze mnie jest pewnie Sherpa Velbona ... ale cena w zalezności od stanu i miejsca zakupu oscyluje pewnie pomiezy 250 a 500zł

pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja mam statyw za kolo 100zl, jakis Moonlight czy cos i zdecydowanie nie narzekam. Owszem, zdaza sie, ze zdjecia wyjda lekko poruszone, ale to rzadkosc. Popieram opinie Tytusa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów