Nie w tym sensie: nie chodzi mi o dodawanie kolorów, których nigdy na zdjęciu byś nie zobaczył, tylko o wydobycie i podkreślenie istniejących, ale nie suwakiem saturacji, bo kicha wyjdzie. Bliżej mi do filtrów zewnętrznych, niż tych w cs.
Nie w tym sensie: nie chodzi mi o dodawanie kolorów, których nigdy na zdjęciu byś nie zobaczył, tylko o wydobycie i podkreślenie istniejących, ale nie suwakiem saturacji, bo kicha wyjdzie. Bliżej mi do filtrów zewnętrznych, niż tych w cs.
Właśnie. Kupiłem kilka tanich filtrów i to nie jest to. Napisał ktoś mądry, że w cyfrówkach powłoki na soczewkach i filtrach mają bardzo duże znaczenie ze względu na to, że matryca cyfrowa bardzo silnie odbija światło na nią padające i to psuje (m.in.) obraz. Porządne filtry i wysokiej jakości powłokami mają temu zapobiegać. UV-kę b&w szukam taką, jaką miałem. Nie pamiętam modelu, ale za używkę w super stanie zapłaciłem...dużo.
--- Kolejny post ---
Fajno, że zaglądasz. Trochę monotematyczny ten set, ale na razie mam tylko jedno szkło. Jest lepsze od kita( optycznie), ma większy zakres ogniskowych, ale już miałem niemało sytuacji, gdzie 200,300 i więcej byłoby bardzo potrzebne![]()