ja mam tą sigmę od premiery. w mojej ocenie jest rewelacyjna. miałem ją z 350d, 40d i obecnie z 70d. Szkło rewelacja, ostre jak brzytwa. silnik AF szybki.
zdarza się jednak że sigma spudłuje przy af 1.8 przy 18mm, zdarza się do rzadko, ale trzeba o tym wspomnieć - przy innych ogniskowych nie zauważyłem tego problemu. ww. korpusami ostrzy szybko i bezbłędnie. Jak ją podłączyłem do 350d to puszka ożyła - szok.
canona 17-55 ma mój brat i sobie chwali, jednak w mojej ocenie sigma jest ostrzejsza i nie działa jak pompka. zaletą sigmy jest f1.8, a wada brak IS i zakres do 35mm. S18-35 jest też ciężka. Widziałem, że można wyrwać używkę koło 2500zł - imho fajna cena, jak za takie szklo

co do zakupu FF, to jest to dosyć duży wydatek, a i podstawowy zoom do FF też pare złociszy kosztuje. z corpem i ww. sigmą można już się pobawić GO, a przy 70d w kręceniu video sprawuje się rewelacyjnie.
zresztą na tym forum jest kult FF, ale aps-c też się potrafi bronić to szkło to jest właśnie taka próba obrony aps-c. ja je kupiłem bo miałem już szkła ef-s i body aps-c. potem rozbudowałem szklarnie o stałki ef i kupiłem mocno przechodzoną 5Dc, której narazie się ucze i podpinam do stałek EF. zresztą trzeba mieć to na uwadze, że logując się na tym forum prędzej, czy później kupisz FF - imho powinno być ostrzeżenie w regulaminie