O obiektywach wiem prawie wszystko
może pod światło coś widać, ale widziałem w sieci jeszcze gorzej wyglądające przednie soczewk,i a obraz był w miarę normalny co nie oznacza że jest taki sam jak z nie uszkodzonej sztuki (co czasem sprzedawcy sugerują) np. na dużym formacie czy pod światło czy jak zrobisz pomiar mtf.
--- Kolejny post ---
może pod światło coś widać, ale widziałem w sieci jeszcze gorzej wyglądające przednie soczewk,i a obraz był w miarę normalny co nie oznacza że jest taki sam jak z nie uszkodzonej sztuki (co czasem sprzedawcy sugerują) np. na dużym formacie czy pod światło czy jak zrobisz pomiar mtf.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Bedziemy pisac ze nie ma roznicy to canon zacznie zamiast soczewek wkladac kawalek zwyklego szkla :-)
a nie wkłada???
--- Kolejny post ---
a nie wkłada???
Mnie taki upadek uratowała osłona przeciwsłoneczna. Zadziałała jak amortyzator
--- Kolejny post ---
Mnie taki upadek uratowała osłona przeciwsłoneczna. Zadziałała jak amortyzator![]()
Współczuję, wiem jak to boli, zadzwoń do Pana Witolda (link poniżej) u znajomego w takim szkiełku wymienił przednią soczewkę, a w moim układ stabilizacji. Myślę że serwis wart polecenia, a i pewnie będzie trochę taniej.
Witold Bykowski - Naprawa Profesjonalnego Sprzętu Fotograficznego
Canon-fajna puszka i kilka szkiełek