Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 20mm f2.8 USM vs 24mm f2.8 IS USM a może 24-105 f4 L IS USM

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: 20mm f2.8 USM vs 24mm f2.8 IS USM a może 24-105 f4 L IS USM

Już jest rano

Dzięki za uwagi. Jasne, że poczekam Ciekawi mnie, czy ktoś w ogóle próbował używać tego szkła na filmie.

--- Kolejny post ---

Już jest rano

Dzięki za uwagi. Jasne, że poczekam Ciekawi mnie, czy ktoś w ogóle próbował używać tego szkła na filmie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Do analoga nie bierz takiego ciemnego szkła.
    Co do 20 to go nie znam.
    Bedac na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad 28/1.8 lub 24/2.8is. Ale ideałem byłby 16-35/2.8 :-)

--- Kolejny post ---

Do analoga nie bierz takiego ciemnego szkła.
    Co do 20 to go nie znam.
    Bedac na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad 28/1.8 lub 24/2.8is. Ale ideałem byłby 16-35/2.8 :-)

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Napisałam też, że szkła będą pracowały głównie na filmach (nie kręciły filmy). Fakt, nie dodałam, że małoobrazkowych.
    [...]
    No, już wyjaśniłam, że filmów kręcić nie zamierzam.
    Fakt dość istotny, stąd mój błąd w odpowiedzi Teraz wszyscy kręcą filmy, więc nawet nie przeszła mi przez myśl fotografia analogowa.

Ma, o ile jest lepsza optycznie od stałki nieelki Potrzebuję szkła głównie na film, mam kilka stałek, a nic 'do wszystkiego'. 24mm mam w Tamronie i o ile stałka 24mm nie byłaby wyraźnie lepsza od tego Tamrona, a elka byłaby lepsza od stałki - rozważam zakup ciemniejszej elki, bo jest raptem ciut droższa. Do kropa mam fajne uniwersalne szkło, ale niestety z filmem nieużywalne.
    Hmm moim zdaniem stałka będzie zawsze lepsza optycznie niż zoom... (wiadomo, że nie w porównaniu obiektywów w skrajnościach cenowych).

Nie chce być niegrzeczna, ale wszystkich nowych traktujecie tu jak idiotów?
    Wybacz, po prostu nie doprecyzowałaś swojej wypowiedzi, a bez tych istotnych informacji nie mogłem odpowiedzieć Ci inaczej

Jeśli chodzi o 20mm f2.8 USM (bo tylko z tym miałem do czynienia z wymienionych przez Ciebie w tytule tematu) to jak dla mnie świetny obiektyw. Cały czas używam z cyfrą APS-H (1D), używałem też przez chwilę na analogu ale było dla mnie za szeroko.
    Co prawda zdarzają się aberracje ale ich usunięcie to jedno kliknięcie w PS, winietowanie tragiczne nie jest a poza tym jak dla mnie dodaje charakteru. Obiektyw porządnie zbudowany, szybki autofokus, nie kręci "mordką" bo ustawia ostrość wewnątrz. Jak dla mnie optycznie jest bardzo OK

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Wiem, aczkolwiek naczytałam się o stabilizacji różnych rzeczy, testowałam też osobiście i mi wynikło, ze można nieco wydłużyć czasy (nawet ponoć o 3ev - nie mam jak zmierzyć sama), co za tym idzie na f4 ze stabilizacją przy tym samym ISO jestem w stanie uzyskać nieporuszone zdjęcie tak samo jak przy f2.8 bez stabilizacji. Celowo wspomniałam o pominięciu głębi ostrości, bo wiadomo, że będzie inna.
    W teorii tak... ale stabilizacja ruchu obiektu nie zatrzyma, a to robi różnicę.

Początki nałogu Awatar eleroo

Dzięki za odzew.

No racja z tą stabilizacją, choć w sumie mi to nie robi, bo 99,9% moich zdjęć to ujęcia statyczne. Ta elka ponoć ma jakieś wspomaganie stabilizacji w postaci automatycznego wykrywania celowego panoramowania, ale nie mam pojęcia jak to działa w praktyce. Chyba jednak wezmę to 24mm. Będzie akurat. 20mm to chyba ciut za szeroko, żeby to mieć podpięte 'na stałe', no i ta dwudziestka wielgachna jest. Z ta elą to chyba trochę zadziałała 'magia elki', haha. Ale rzeczywiście, jeśli zoom i teoretycznie high-endowej klasy jest w cenie małej stałki, to pewnie jakością optyczną nie wybija sie ponad nią. Nie wiem właśnie czego wynikiem jest cena, czy bardziej tego f4, czy niezbyt super-hiper optyki.

--- Kolejny post ---

Dzięki za odzew.

No racja z tą stabilizacją, choć w sumie mi to nie robi, bo 99,9% moich zdjęć to ujęcia statyczne. Ta elka ponoć ma jakieś wspomaganie stabilizacji w postaci automatycznego wykrywania celowego panoramowania, ale nie mam pojęcia jak to działa w praktyce. Chyba jednak wezmę to 24mm. Będzie akurat. 20mm to chyba ciut za szeroko, żeby to mieć podpięte 'na stałe', no i ta dwudziestka wielgachna jest. Z ta elą to chyba trochę zadziałała 'magia elki', haha. Ale rzeczywiście, jeśli zoom i teoretycznie high-endowej klasy jest w cenie małej stałki, to pewnie jakością optyczną nie wybija sie ponad nią. Nie wiem właśnie czego wynikiem jest cena, czy bardziej tego f4, czy niezbyt super-hiper optyki.

dawniej jas_rambo

Chyba jednak wezmę to 24mm. Będzie akurat. 20mm to chyba ciut za szeroko, żeby to mieć podpięte 'na stałe', no i ta dwudziestka wielgachna jest. Z ta elą to chyba trochę zadziałała 'magia elki', haha. Ale rzeczywiście, jeśli zoom i teoretycznie high-endowej klasy jest w cenie małej stałki, to pewnie jakością optyczną nie wybija sie ponad nią. Nie wiem właśnie czego wynikiem jest cena, czy bardziej tego f4, czy niezbyt super-hiper optyki.
    Na pełnej klatce 24 to bardzo spoko ogniskowa, sam zamieniłem 35mm właśnie na 24mm.

A skąd cena to wiadomo - czerwony pasek wokół i 'L' na kartonie

--- Kolejny post ---

Chyba jednak wezmę to 24mm. Będzie akurat. 20mm to chyba ciut za szeroko, żeby to mieć podpięte 'na stałe', no i ta dwudziestka wielgachna jest. Z ta elą to chyba trochę zadziałała 'magia elki', haha. Ale rzeczywiście, jeśli zoom i teoretycznie high-endowej klasy jest w cenie małej stałki, to pewnie jakością optyczną nie wybija sie ponad nią. Nie wiem właśnie czego wynikiem jest cena, czy bardziej tego f4, czy niezbyt super-hiper optyki.
    Na pełnej klatce 24 to bardzo spoko ogniskowa, sam zamieniłem 35mm właśnie na 24mm.

A skąd cena to wiadomo - czerwony pasek wokół i 'L' na kartonie

Uzależniony Awatar PoulN

film tj. analog miałem na myśli...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów