Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: przewód pc sync - wyzwalanie lampy błyskowej?

Domyślnie przewód pc sync - wyzwalanie lampy błyskowej?

czesc wszystkim! jestem tutaj nowy i chcialbym prosic was o pomoc w kwestii wyzwalania lampy blyskowej przez przewod pc sync.
    posiadam aparat canon z gniazdem pc sync oraz lampe blyskowa z takim samym wejsciem. czy za pomoca kabla pc sync bede w stanie wyzwolic blysk?

przewod jak powyzej, rozumiem, ze obsluga lampy bedzie wowczass manualna ale czy lampa blysnie? skad aparat bedzie widzial, ze jest podlaczona lampa skoro sanki beda puste?
    wiem ze na rynku sa przewody wpinane w sanki jednak duzo drozsze, taki jak powyzej jest tani i na tym mi zalezy

dzieki!

p.s. sorki za brak polskich znakow

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: przewód pc sync - wyzwalanie lampy błyskowej?

Aparat po prostu nie będzie wiedział. W złączu przy każdym zdjęciu jest zamykany obwód .

--- Kolejny post ---

Aparat po prostu nie będzie wiedział. W złączu przy każdym zdjęciu jest zamykany obwód .
    R3 + RF85LDS

czyli wyzwoli sie blysk, a wszelkie sterowanie lampy wykonuje manulanie poprzez jej menu? aparat tylko poda po przewodzie sygnal i lampa blysnie za kazdym zdjeciem? tak to dziala?

--- Kolejny post ---

czyli wyzwoli sie blysk, a wszelkie sterowanie lampy wykonuje manulanie poprzez jej menu? aparat tylko poda po przewodzie sygnal i lampa blysnie za kazdym zdjeciem? tak to dziala?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Tak. - Amen

--- Kolejny post ---

Tak. - Amen
    R3 + RF85LDS

Czy bezpieczne dla aparatu i lampy byłoby wyzwalanie lampy przy pomocy przewodu pc-pc aparatem analogowym? Czy nie spali mi elektroniki w lampie bądź aparacie?

Uzależniony Awatar FlatEric

A co to za aparat?
    Lampy zdecydowanie nie spali, bo musiałaby spalić samą siebie.
    Aparatu raczej też nie, bo aparaty z gniazdkami PC raczej są przystosowane do fleszy wysokonapięciowych - oczywiście nie dotyczy to sytuacji, gdy podepniesz wysokonapięciową lampę przez kabel PC i adapter do gorącej stopki aparatu, wtedy działa to tak samo jak gdybyś założył lampę od razu na stopkę.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Głównie fotografuję cyfrą Canona, a analog to Pentax Super A. Dzięki za radę, już sprawdziłem. Wszystko działa.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów