Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: D30 czy inny? - proszę o poradę

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja sie przesiadlem z 650 i nie jestem bardzo wkurzony. Brak mi tylko servo. A ty chyba sie nie przesiadales z analogu?
    Nie, ja to w ogóle zacząłem się w fotografię bawić dopiero jakiś rok temu Ale kiedy pomyślę sobie jak to by było bez drugiego kółka..

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: D30 czy inny? - proszę o poradę

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, mnie jakiś czas temu kolega prosił o podobną radę (300D vs. D30) i prawde mówiąc byłem w kropce. Komuś, kto jeszcze nie bawił się dłużej lustrzanką poleciłbym 300D w ciemno, jednak komuś, kto w analogu jest przyzwyczajony do drugiego kółka, braku sztucznych ograniczeń... Hmm, próbuję wyobrazić sobie siebie z 300D (nawet shackowanym) i widzę człowieka bardzo wkurzonego
    MUFLON, Ty mnie nie denerwuj! jakiego człowieka???

MNIE WIDZISZ! MNIE!

[ Dodano: 16 Wrzesień 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja sie przesiadlem z 650 i nie jestem bardzo wkurzony. Brak mi tylko servo. A ty chyba sie nie przesiadales z analogu?
    Nie, ja to w ogóle zacząłem się w fotografię bawić dopiero jakiś rok temu Ale kiedy pomyślę sobie jak to by było bez drugiego kółka..
    jak pobawisz się nim przez 10 lat a potem je stracisz to pogadamy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: D30 czy inny? - proszę o poradę

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Za 10 lat to ja będe miał body z 5 kółkami

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    wady 300d
    - blokada lustra mimo hacku nie dziala
    -
    Ty chyba wersje lutową tego hacka masz.....MLU nawet mi działa

[ Dodano: 16 Wrzesień 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Za 10 lat to ja będe miał body z 5 kółkami
    a będziesz chociaż wiedział jak się nimi kręci ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez st_art
    Co do odbitek to ostatnio w zasadzie większość filmów skanuję i próbuję pobawić się obrazem, a odbitki robię wybrane dla żony do albumu lub w ramkę .
    Co do zdjęć przy słabym świetle to mam Metz'a, który oczywiście wspomaga AF.
    Jeśli możesz to powiedz kiedy rozdzielczość może być dla mnie ograniczeniem?
    W jakiej rozdzielczości skanujesz? Chyba standardem w fotolabach jest 1500x1000 px, czyli z grubsza 2MP. Jeśli należysz do tych, którzy z zasady kadrują na matówce i nie potrzebują nic obcinać, nie powinieneś mieć problemów z rozdzielczością D30. Jeśli natomiast łapiesz w kadr ile można, "a potem się wytnie", jak to się zdarza amatorom (takim jak ja ), to czasem zapas pikseli może się przydać

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalski
    Co do odbitek to ostatnio w zasadzie większość filmów skanuję i próbuję pobawić się obrazem, a odbitki robię wybrane dla żony do albumu lub w ramkę .
    Co do zdjęć przy słabym świetle to mam Metz'a, który oczywiście wspomaga AF.
    Jeśli możesz to powiedz kiedy rozdzielczość może być dla mnie ograniczeniem?
    W jakiej rozdzielczości skanujesz? Chyba standardem w fotolabach jest 1500x1000 px, czyli z grubsza 2MP. Jeśli należysz do tych, którzy z zasady kadrują na matówce i nie potrzebują nic obcinać, nie powinieneś mieć problemów z rozdzielczością D30. Jeśli natomiast łapiesz w kadr ile można, "a potem się wytnie", jak to się zdarza amatorom (takim jak ja ), to czasem zapas pikseli może się przydać
    Generalnie kadruję na matówce.
    Co do rozdzielczości skanów to większość mam w 2100x1400, a od niedawna w "oswojonym" labie zmienili skaner i teraz skanują w 3150X2100.
    Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, to ewentualne ograniczenie przy D30 to praktycznie brak możliwości późniejszego kadrowania przy obróbce?

I jeszcze jedna sprawa jak D30 i inne DXX współpracują z Tokiną 28-70/2.6-2.8?
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Generalnie kadruję na matówce.
    Co do rozdzielczości skanów to większość mam w 2100x1400, a od niedawna w "oswojonym" labie zmienili skaner i teraz skanują w 3150X2100.
    Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, to ewentualne ograniczenie przy D30 to praktycznie brak możliwości późniejszego kadrowania przy obróbce?
    Nie.. aż tak źle nie jest, do 10x15 można jeszcze sporo obciąć, a na pewno wyprostować horyzont
    Ale lepiej, żeby wypowiedział się ktoś, kto robi odbitki, bo moje zdjęcia docelowo trafiają do komputera i nie mam większego doświadczenia z odbitkami z cyfrówki
    I jeszcze jedna sprawa jak D30 i inne DXX współpracują z Tokiną 28-70/2.6-2.8?
    Tokina 28-70/2.6-2.8? Nie zdejmuję z aparatu, bo to moje jedyne (oprócz starego 28-80 3.5-5.6) szkło
    Brakuje szerokiego kąta, poza tym działa bez zarzutu i wygląda groźnie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów