Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta
Na początku chciałam się przywitać bo jestem tu nowa. Od niedawna jestem szczęśliwa posiadaczką canona 6d - przesiadka z 4/3. Bardzo lubię mojego starego MC Heliosa - 44M. Z olkiem współpracował rewelacyjnie więc do 6d też zakupiłam adapter M42 i tu niespodzianka body nie działa z tym ustrojtwem - pokazuje błąd, każe przeczyścić styki na obiektywie.... o co chodzi czy to zły adapter czy potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia. Adapter wygląda tak

Adapter AF na M42 do CANON EOS 6D 7D 5D MK III II (4258802463) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Pomóżcie rozwiązać problem. Ja nie znam jeszcze tego systemu.
Jak nie chcesz zaliczyć kolejnej skuchy. Szukaj na Allegro sprzedawcy mającego w ofercie dandeliony programowalne z Warszawy. Kupiłem od niego do 650D i był wyśmienity. Niestety nie dokopię sie do jego nicku, czy tez aukcji, bo wszystkie stare zakupy zostały przez allegro przeniesione do archiwum.
Wszystkie inne pokazywały mi komunikat "aktualizacja oprogramowania obiektywu nie powiodła się". Czy coś w tym rodzaju. Wynika to z tego, że za pomocą 650D możemy aktualizować soft niektórych obiektywów.