Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 6d i adapter M42

Domyślnie 6d i adapter M42

Na początku chciałam się przywitać bo jestem tu nowa. Od niedawna jestem szczęśliwa posiadaczką canona 6d - przesiadka z 4/3. Bardzo lubię mojego starego MC Heliosa - 44M. Z olkiem współpracował rewelacyjnie więc do 6d też zakupiłam adapter M42 i tu niespodzianka body nie działa z tym ustrojtwem - pokazuje błąd, każe przeczyścić styki na obiektywie.... o co chodzi czy to zły adapter czy potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia. Adapter wygląda tak

Adapter AF na M42 do CANON EOS 6D 7D 5D MK III II (4258802463) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Pomóżcie rozwiązać problem. Ja nie znam jeszcze tego systemu.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: 6d i adapter M42

Nieodpowiedni albo uszkodzony adapter. Reklamuj. W aparacie nic nie trzeba przestawiać. Napisałem, że nieodpowiedni, ponieważ nie wszystkie działają z nowymi puszkami Canona. Miałem adapter, który działał mi bez problemu z 350D a nie chciał z 650D. Sprzedawca w tytule aukcji pisze o 6D ale w opisie już 6D (ani mojego 650D) wymienionego nie ma.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Mam takie pytanie, czy wszystkie obiektywy m42 masz manualne, jeśli tak to ja bym się nie bawił w dandeliona, tylko bym kupił*adapter bez żandych dandelionów, chipsetów i miał z tym problem. Zreszta*tak zrobiłem rok temu. Bo tak wogóle niepotrzebny Ci dandelion przy manualnych obiektywach.
    Dwa że może to być*uszkodzony adapter albo nie współĻracuje z twoim body, tak jest bardzo często.
    Ostatnio edytowane przez misiekkb ; 04-06-2014 o 22:18

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

to ten który kopiłeś ? trzeba zaprogramować chip lub po prostu się go pozbyć z adaptera
    coś może tu znajdziesz http://www.canon-board.info/dla-pocz...4/index12.html

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta
    Na początku chciałam się przywitać bo jestem tu nowa. Od niedawna jestem szczęśliwa posiadaczką canona 6d - przesiadka z 4/3. Bardzo lubię mojego starego MC Heliosa - 44M. Z olkiem współpracował rewelacyjnie więc do 6d też zakupiłam adapter M42 i tu niespodzianka body nie działa z tym ustrojtwem - pokazuje błąd, każe przeczyścić styki na obiektywie.... o co chodzi czy to zły adapter czy potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia. Adapter wygląda tak

Adapter AF na M42 do CANON EOS 6D 7D 5D MK III II (4258802463) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Witaj na forum. Nie jestem specjalista od tzw. dandelionów ale mam ich ze trzy i co najmniej jeden z nich nie działa prawidłowo z 6d a działa z 60d. Zauważ, że w tytule tej aukcji jest 6d ale w liście w opisie już nie. Opis jest dosyć laicki i nie całkiem godny zaufania. Całkiem możliwe, że nie będzie działał z 6d, albo w ogóle. Sprawdź ze starszym korpusem.

Canon staje się coraz złośkliwszy i np. 6d jest również bardzej wybredny z bateriami kundlami. Jeszcze trochę i przestana działać Sigmy i dopiero będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Canon staje się coraz złośkliwszy i np. 6d jest również bardzej wybredny z bateriami kundlami. Jeszcze trochę i przestana działać Sigmy i dopiero będzie płacz i zgrzytanie zębów.
    Nie strasz ..... oj nie strasz
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Witaj na forum. Nie jestem specjalista od tzw. dandelionów ale mam ich ze trzy i co najmniej jeden z nich nie działa prawidłowo z 6d a działa z 60d. Zauważ, że w tytule tej aukcji jest 6d ale w liście w opisie już nie. Opis jest dosyć laicki i nie całkiem godny zaufania. Całkiem możliwe, że nie będzie działał z 6d, albo w ogóle. Sprawdź ze starszym korpusem.

a potem tamrony i tokiny i nie będzie niczego , a my kupimy bezlusterkowiec olympusa ciekawe kto na tym wygra.

wracając do meritum ma dwa dandeliony jeden bardzo stary - ok 8 lat, drugi nowy biały nówka ma mniej niż rok chyba programowalny oba działają, ale do 6D dandelion to zbytek szczęścia (i tak niewiele daje) lepiej kupić wizjer na lcd zainstalować MLa i ustawiać na LV magic focus z LV gwarantuje 100% trafień.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-06-2014 o 08:07
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Tak właśnie, polecam z M42 - zwykła przejściówka i zainstalowany ML z włączonym Focus Peak w LV.

Od razu widać przestrzeń ostrości lub bez LV, podświetlenie na podglądzie po zrobieniu foty.

Cytat Zamieszczone przez luuba Zobacz posta

Jak nie chcesz zaliczyć kolejnej skuchy. Szukaj na Allegro sprzedawcy mającego w ofercie dandeliony programowalne z Warszawy. Kupiłem od niego do 650D i był wyśmienity. Niestety nie dokopię sie do jego nicku, czy tez aukcji, bo wszystkie stare zakupy zostały przez allegro przeniesione do archiwum.
    Wszystkie inne pokazywały mi komunikat "aktualizacja oprogramowania obiektywu nie powiodła się". Czy coś w tym rodzaju. Wynika to z tego, że za pomocą 650D możemy aktualizować soft niektórych obiektywów.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów