Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Wątek: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Dylemat C 70-200 f2.8 czy f4

#Pikczer - ot co. Wydaje mi się, że podczas zakupu obiektywu należy się mocno zastanowić i... wyobrazić sobie co będziemy nim focić, jak on będzie działać, z jakich odległości będziemy to robić (ogniskowa), w jakim świetle. Generalnie jakby stanąć z boku i przyjrzeć się swoim dotychczasowym zdjęciom, kiedy chodzimy na zdjęcia, w jakich porach najczęściej, co fotografujemy itp itd. I wtedy sobie dobrać coś pod siebie z takiego oto zestawu. Bo przecież nie zrobimy ładnej panoramy na 200mm, a i na 70mm to ciężko zrobić (ja na cropie mam ~100-300mm, więc jeszcze gorzej), więc wiadomo, że jak chcę ogarnąć ładny krajobraz to zakładam Samyanga 14mm i jest szeroko.

Oczywiście mowa o już jakimś doświadczeniu w fotografii, bo jak ktoś tydzień temu kupił lustrzankę i chce kupić jakiś obiektyw, to jemu ciężko będzie sobie wyobrazić jak będzie wyglądała jego fotograficzna przyszłość. Czy dalej zostanie przy kwiatkach i architekturze, czy pójdzie w portrety, krajobrazy itp itd.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Fatamorgana Zobacz posta

Nauczcie się ludzie decydować co chcecie w ogóle w tej fotografii robić- i czy w ogóle będziecie to robić porządnie i na tym jakoś zarabiać czy to będzie kolejna amatorska bieganina z długą lufą dla picu i dogodzenia swoim zachciankom.
    Dziękuję za cenne rady, ale nie skorzystam. Nie zarobiłem na fotografii nigdy ani centa i nie mam tego w planach bowiem zadowala mnie dochód z innych źródeł. Dogadzam tylko swoim zachciankom i biegam amatorsko z różnymi lufami krótkimi i dłuższymi. Chcę fotografować prawie wszystko z wyjatkiem może pań w makijażu rozciagniętych na kamieniach i szynki/papieru toaletowego do ulotek sklepu spożywczego. Nie chcę się decydować na żadna działkę profesjonalna i osiagać w niej perfekcji jak np. zdjęcia tyrystów z niedźwiedziem. Mam nadzieję, że to zaakceptujesz....

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Wydaje mi się, że podczas zakupu obiektywu należy się mocno zastanowić i... .
    no wlasnie tak ci sie tylko wydaje
    w ten sposob to bys z kita nie wyszedl
    to tylko obiektyw jak nie podpasuje to go spuścisz
    nie robmy z zakupu szkła/body misterium

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dziękuję za cenne rady, ale nie skorzystam. Nie zarobiłem na fotografii nigdy ani centa i nie mam tego w planach bowiem zadowala mnie dochód z innych źródeł. Dogadzam tylko swoim zachciankom i biegam amatorsko z różnymi lufami krótkimi i dłuższymi. Chcę fotografować prawie wszystko z wyjatkiem może pań w makijażu rozciagniętych na kamieniach i szynki/papieru toaletowego do ulotek sklepu spożywczego. Nie chcę się decydować na żadna działkę profesjonalna i osiagać w niej perfekcji jak np. zdjęcia tyrystów z niedźwiedziem. Mam nadzieję, że to zaakceptujesz....
    uśmiałem się, mam podobnie, panie w makijażu nie są takie złe, zdjęciom turystów z niedźwiedziem też mówię nie szynkom i papierom toaletowym również
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dziękuję za cenne rady, ale nie skorzystam. Nie zarobiłem na fotografii nigdy ani centa i nie mam tego w planach bowiem zadowala mnie dochód z innych źródeł. ....
    Racja. Do hobby, czy pasji przeważnie się tylko dokłada. Jak coś wpadnie od czasu do czasu, to OK. Jak zaczynamy coś robić, żeby tylko na tym zarobić za wszelką cenę, to przestaje nas to już bawić.
    Nie można być materialistą na maxa. Bo wtedy pieniądz staje się bogiem .
    Są zapaleńcy (na tym forum też), którzy fotografują FF + Canon 100-400 i robią to dla przyjemności, a nie dla zysku.

Wracając do tematu. Jak ktoś chce kupić obiektyw, to niestety musi sobie zadać ten ból i podpiąć go do body. Wtedy zobaczy, czy szkło spełnia jego oczekiwania.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Prawda jest taka, że winne są zawsze obie strony, winna jest żona i winna teściowa
    Bo one są z Wenus

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Fatamorgana Zobacz posta
    Internet ma już sporo postów w stylu : "kupiłem rok temu ale nie wykorzystałem, za ciężkie, za duże, nie chce mi się nosić, nie mam czasu na fotografię, leży i rdzewieje" itd.
    U zdecydowanego sympatyka/czynnego fotografika amatora nie ma takich dylematów.Jest taki problem w przypadku "zauroczenia" fotografowaniem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Dla mnie liczy się "światłość" ponad wszystko
    Szacun,używajac od 1,2 w górę i tak używam od 2do 4 ,ze wzgledu na GO i ostrość ,oczywiście amatorsko,
    a jeszcze częściej 7-11 dla dużych obiektów.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Przez ten czas zdolalem ocenic co fotografuje, jakich zakresow najczesciej uzywam i ktora ogniskowa oraz swiatlo mi w 80-90% wystarczaja. Efekt - 4
    Zgadzam się,f 4 jest wystarczające w większości fotek amatorskich .Nawet amatorskie komunijne robiłem od 4 do 5,6 ze znośnym ISO 2000.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    ... f 4 jest wystarczające w większości fotek amatorskich ...
    A jak nie jest, to lepsza na ogół, jest jasna stałka w zapasie, niż najjaśniejszy zoom.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    A jak nie jest, to lepsza na ogół, jest jasna stałka w zapasie, niż najjaśniejszy zoom.
    W teorii racja.

Zawsze z "jasna" możesz przymknąć i uzyskać "ciemna", odwrotnie się nie da
    Ale fotografowanie na "pełnej dziurze" to na ogół nie jest częsty, świadomy wybór

Zawsze możesz wyjąć z plecaka kolejne stałki zaczynając od 14 i kolejno 20, 24, 28, 35, 40, 50,......400 tak aby Ci np. kadr pasował.

Jak wiesz jakie Ci potrzebne, robisz n-ty raz np. ślub, komunia to "połowę" zostawisz w domu

Tylko tak na prawdę, dla normalnych amatorskich zdjęć to jest znaczny przerost formy nad treścią.
    Na zdecydowanej większości zdjęć, w praktyce, i tak nie zobaczysz różnicy

A czasami trzeba to targać na plecach kilkanaście dni.

To moje zdanie, a każdy robi jak mu pasuje

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 07-06-2014 o 08:51
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ...Ale fotografowanie na "pełnej dziurze" to na ogół nie jest częsty, świadomy wybór...
    Już dawno tak się nie ubawiłem
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Też tak uważam po latach eksperymentów.

Osobne zagadnienie to masa i wielkość. Jeszcze w czasach analoga postanowiłem zakupić C70-200/2.8L. W momencie zakupu pierwszy raz wziąłem ten obiektyw w ręce i to był koniec tego pomysłu. Pojęcia nie miałem jakie to duże i ciężkie szkło. Kupiłem w tym momencie leciutkie C70-200/4L.
    Dla mnie podstawową wadą ciemnych zoomów jest ogromna GO. I nic się z tym nie zrobi, trzeba zaakceptować. Stałka jako uzupełnienie jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Dlatego do kompletu z C70-300L będzie C135/2 (IS ) ale używane i noszone na inne okazje.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów