Granica rozsądku powiadasz.
Mnie przywiózł obiektyw znajomy z Norwegii. Od kolesia, który użył go kilka razy. Oddał szkło do serwisu na gwarancji i z takim papierem go kupiłem za 3 400zł. Norweg zmieniał sprzęt i chciał wszystko sprzedać, bo najarał się na Nikona. Dla mnie 3 400zł było ceną dość wysoką, ale jak zobaczyłem szkło, to poszedłem w debet przy "ścianie płaczu" w ułamku sekundy. Tak swoją drogą, to ciekawe ile ta kanalia (kolega) ze mnie zerwał bokiem.
Musisz być czujny, bo bywają okazje na Allegro. Mnie jedna przeszła koło nosa miesiąc wcześniej. Jakiś fotoziutek - czyli koleś, który wyszarpał kasę z Unii na działalność gospodarczą jako ślubniak sprzedawał kupę sprzętu za 1/2 ceny. Jak się dostało na rozwój firmy 2 lata temu 40 000zł, to można poszaleć. Tak czy inaczej 2-letni 70-200/2,8 został sprzedany za 3 200zł.
Osobiście nie lubię starszych obiektywów niż 3 lata. Myślę, że w granicach 3 500÷3 200zł można spokojnie kupić dobrą sztukę. Zostają jeszcze okazje w komisach, ale to ciężka sprawa i tu już sprzęty są znacznie starsze.
Zamieść ogłoszenie na wszystkich możliwych forach w kraju. Może ktoś się zgłosi. No wiesz: "Canona 70-200/2,8 zdecydowanie kupię w rozsądnej cenie (prawie za darmo)".