Mam pytanie odnośnie archiwizacji zdjęć.
Jasnym jest, że wszyscy tu obecni robimy zdjęcia. I o ile nasze prywatne, rodzinne itp. archiwizujemy bezdyskusyjnie, to co robicie ze zdjęciami Klientów?
Nie chodzi mi o materiał świeży (np. do jednego roku) ale o starsze materiały. Wiem, że dyski coraz pojemniejsze i teoretycznie tańsze. Osobiście na początek dyskusji widzę trzy rozwiązania.
1. Nie archiwizujemy - np. po roku od wydarzenia, albo gdy kończy się obecnie używana przestrzeń usuwamy jakieś najstarsze reportaże.
+ nie inwestujemy nadmiernie w duże pojemności dysków
- brak możliwości wrócenia do materiału gdyby było cokolwiek potrzebne
- brak możliwości porównania np. progresu swoich umiejętności, warsztatu itp. na osi czasu
2. Archiwizujemy częściowo. Czyli, zakładając, że robimy jakiś reportaż - część zdjęć odpada w preselekcji, część przy jakiejś obróbce. Zostawiamy "wybrane" zdjęcia z całego reportażu (np. wykorzystane w albumach, na blogu, na www. itp.). Całą resztę poprawnych ale nie wykorzystywanych usuwamy (gdy kończy się miejsce na bieżące materiały, albo w tzw. czasie międzysezonowym). I pytanie zostawiać RAwy czy wywołane poprawione JPGi?
+ zawsze można wrócić przynajmniej do części materiału
+ mamy argumenty w razie zauważenia kradzieży lub publikacji bez podpisu i kradzieży naszych zdjęć
+ w sytuacji RAWów, można dane zdjęcia jeszcze poprawić w razie potrzeby powrotu (bo ciągle poprawiamy nasze umiejętności)
- trzeba ponieść koszty jakiejś inwestycji dyskowej
- trzeba poświęcić nieco czasu, by wybrać co zostawiamy i ile a co usuwamy
- JPGi zajmują mniej miejsca (to na +), ale poprawki już raczej nie do zrobienia
3. Archiwizujemy całość. Jak leci całe reportaże. Powstaje tu podobne pytanie jak wyżej czyli RAW czy JPG?
+ mamy dostęp do całej swojej działalności
- mamy w domu/biurze czy gdzie tam pracujemy magazynek dysków twardych (bądź innych nośników)
- magazyn nośników pochłania mimo wszystko sporo kasy
Chętnych do podzielenia się w temacie zapraszam do dyskusji. Jeśli macie inne, sprawnie działające rozwiązania oraz konkretne argumenty to proszę o wypowiedzi.Dzięki.