To mogą być warunki używania: wilgotność, temperatura.
Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF. Co do trzymania w ręku to 6D niestety gorzej wypada niż 5Dc, ale da się to załatwić przyklejając do rękojeści jakiś kawał gumy, skóry. Na razie wolałem w optykę zainwestować, bo przebiegi na 5Dc mam małe. W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.
Natomiast czytałem że w 6D gorzej jest rozrzutem jakościowym matryc. W seriii 5D matryce były/są bardziej wyselekcjonowane, w 6D warto posprawdzać przed zakupem.
Jeszcze jedno w 6D brak jest gniazda PC, ja często z niego korzystam do wyzwalania nadajnika radiowego. Nie wiem może są jakieś sposoby żeby to obejść.
Znalazłem
http://www.amazon.com/Pixel-Flash-Ad.../dp/B00554PCDG