Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: wymiana 5dmkII na 6d do ślubów

Domyślnie Odp: wymiana 5dmkII na 6d do ślubów

Miałem podobny dylemat, zamieniłem 5dmk2 na 6d i nie żałuje. Obecnie pracuje na 5dmk3+6d do 5dmk2 bym nie wrócił. Af w 6d dużo celniejszy i pewniejszy na środkowym punkcie, w 5dmk2 to była loteria. Lepsze iso, obrazek i kolorystyka bardziej zbliżona do 5dmk3, trochę gorzej z ergonomia brak joysticka.
    ...

Trochę w temacie akurat byłem, co prawda przy zakupie dotyczącym sprzętu dwie wersje starszego, ale daje pogląd na żywotność migawki: Camera Shutter Life Database

Bywalec

kiedyś nawet tam się wpisałem i tak się zastanawiam skąd taki rozrzut w żywotności migawek, w jednym aparacie pada po kilku kilkunastu tysiącach w innym po kilkuset...

Oczywiście trzeba mieć dystans do tych danych, ale i tak uważam je za wartościowe. Nie widzę nic dziwnego w rozbieżności pomiędzy żywotnością różnych modeli. KolumnaKM survival estimate zawiera wyniki, które wydają się prawdopodobne.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez af-p Zobacz posta
    kiedyś nawet tam się wpisałem i tak się zastanawiam skąd taki rozrzut w żywotności migawek, w jednym aparacie pada po kilku kilkunastu tysiącach w innym po kilkuset...
    To mogą być warunki używania: wilgotność, temperatura.

Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF. Co do trzymania w ręku to 6D niestety gorzej wypada niż 5Dc, ale da się to załatwić przyklejając do rękojeści jakiś kawał gumy, skóry. Na razie wolałem w optykę zainwestować, bo przebiegi na 5Dc mam małe. W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.

Natomiast czytałem że w 6D gorzej jest rozrzutem jakościowym matryc. W seriii 5D matryce były/są bardziej wyselekcjonowane, w 6D warto posprawdzać przed zakupem.

Jeszcze jedno w 6D brak jest gniazda PC, ja często z niego korzystam do wyzwalania nadajnika radiowego. Nie wiem może są jakieś sposoby żeby to obejść.

Znalazłem
    http://www.amazon.com/Pixel-Flash-Ad.../dp/B00554PCDG
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-06-2014 o 10:08

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    Miałem podobny dylemat, zamieniłem 5dmk2 na 6d i nie żałuje. Obecnie pracuje na 5dmk3+6d do 5dmk2 bym nie wrócił. Af w 6d dużo celniejszy i pewniejszy na środkowym punkcie, w 5dmk2 to była loteria.
    Dzięki za konkretną odpowiedź

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF.
    Pewnie, że szkoda sprzedawać za bezcen. To ciągle świetne korpusy. Sam też najchętniej zostawiłbym 5dmkII, no ale w grę wchodzi wymiana.

W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.
    2 takie same puszki to przede wszystkim taka sama guzikologia. To bardzo usprawnia pracę. Co do joya to niestety nie bardzo jest co nim wybierać, bo boczne pkt. AF to lipaużywam tylko w liveview.

Natomiast czytałem że w 6D gorzej jest rozrzutem jakościowym matryc. W seriii 5D matryce były/są bardziej wyselekcjonowane, w 6D warto posprawdzać przed zakupem.

Jeszcze jedno w 6D brak jest gniazda PC, ja często z niego korzystam do wyzwalania nadajnika radiowego. Nie wiem może są jakieś sposoby żeby to obejść.

Znalazłem
    Amazon.com : Pixel e-TTL Flash Hot Shoe Adapter with Extra PC Sync Port for Canon DSLRs and Flashguns : Flash Shoe Mounts : Camera & Photo
    Z tymi matrycami to chyba przesadzone. Co do PC to jeśli wepniesz nadajnik w pc lampy?Czy tam podczas błysku nie idzie dodatkowo sygnał?
    Miłego dnia
    moja www

Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez Chwile to motyle Zobacz posta
    Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.
    Jak masz 5dmk3 to 6d jako dodatkowa pucha się spokojnie sprawdzi. Trochę inna klawiszologia i ergonomia ale da się przeżyć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł
    5 i 5II walą lustrem jak klapą od sracza ;P
    A w 6 tryb S jest rewelacyjny. Jakby nożyczki cięły. Osobiście wolę 6, bo jest deko mniejsza a wiadomo przez cały dzień reportażu 30dkg robi różnicę kolosalną nawet. Dodatkowo 5III jest o ponad połowę droższa niestety. A w obrazie tego nie widać.
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów