Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

Widok wątkowy

Zablokowany

Domyślnie Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

Witajcie!

Powiedzcie proszę, czy warto nabyć tak wiekowy już sprzęt? Jeśli tak, za jakie pieniądze biznes taki jest opłacalny?
    Przeznaczeniem komputera będzie zaawansowana edycja zdjęć oraz grafiki. Pracuję na RAW'ach z 5D Mark III, mój obecny notebook krztusi się i dławi co w dużym stopniu spowalnia i utrudnia moją pracę, czasami wręcz uniemożliwia. Odczuwam to w szczególności przy edycji większej ilości materiału jednocześnie np. wrzucając do LR kilka/kilkanaście RAW'ów. Pracuję głównie w PS CC oraz Adobe Lightroom 5.3.

Krótka specyfikacja Mac'a:
    • procesor Dual-Core Intel Xeon 2.66 GHz,
    • pamięć 3GB 667MHz DDR2 (do ewentualnej rozbudowy),
    • karta graficzna NVIDIA GeForce 7300 GT,
    • jako dysk pracowałoby coś pokroju WD Caviar Black 7200 obr./min. lub dysk SSD, jeśli ma to jakikolwiek sens biorąc pod uwagę niewielką przepustowość interfejsu Serial ATA (3 Gb/s),
    • mac pracowałby z monitorem o rozdzielczości 2560 x 1440 px.

Obecnie pracuję na notebooku o poniższej konfiguracji:
    • procesor Intel Core 2 Duo T7400 2.16 GHz,
    • pamięć 4GB Dual Channel 667MHz DDR2,
    • karta graficzna 512MB NVIDIA GeForce Go 7900 GTX,
    • dysk 2,5" WD Caviar Black 7200 obr./min.,
    • matryca LCD WUXGA (1920x1200).

Nigdy wcześniej nie pracowałem na systemie Mac OS, ciężko jest mi określić jak konfiguracja tego sprzętu przekłada się na komfort i wydajność pracy w systemie Mac OS X 10.8 lub 10.9. Czy rozbudowując pamięć RAM w Mac'u (8GB, 16GB lub więcej w ramach możliwości płyty głównej Mac'a), znacząco wpłynę na wydajność pracy w PS i LR? Mój obecny notebook nie ma możliwości dalszej rozbudowy stąd praca na tym sprzęcie traci powoli sens - nie jest łatwo, co tu więcej pisać

Zależy mi w szczególności na opinii osób, które pracują na podobnej konfiguracji komputerze od Apple. Z tego co się orientuję, sprzęt produkowany był w latach 2006/2008. Dzięki!
    Ostatnio edytowane przez kiprak ; 02-06-2014 o 22:39

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów