Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tanie oświetlenie i softbox.

Domyślnie Tanie oświetlenie i softbox.

Witam,

Prosiłbym ekspertów aby w razie możliwości polecili dobry sprzęt oświetleniowy (głównie lampy) z którymi można zacząć przygodę z portretami. Uprzedzam, że fotografuję dla przyjemności więc nie musi to być coś cudownego.

Dlaczego tworzę nowy wątek? Bo nie pogardzę nawet sprzętem używanym w dobrym stanie ale z dobrą opinią. Myslałem by zrobić sam sofboxa jednak nie mam na to czasu. Mam też dostęp do szarego tła i oświetlenia teatralnego (pracuję w centrum kultury)
    A więc gwoli podsumowania.
    Jaką polecanie lampę lub dwie na początek po taniości do prostszych portretów. Softbox czy Dish?

Sprzęt Canon 600d lampa yongnuo yn-560 ii, blenda 5 kolorów, 50mm 1,8f/ 85mm 1,8f no i kit.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Odp: Tanie oświetlenie i softbox.

Softbox na początek jest mniej inwazyjny przy nauce, zwykły 60x90 by wystarczył, jak ma być po taniości to parasolki transparentne.
    Lampę już masz, jak chcesz drugą to yn-460 II koniecznie w wersji II , styknie.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna

ja mam 2 YN568II i sobie b chwale do tego wyzwalacze yn622 i mozna smigac

Ja mam 3 x YN560 III w okcie 120cm, tanie, mobilne i przyzwoite rozwiązanie
    Można próbować walczyć pod słońce.

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Fotopstryczek w temacie - właśnie zamierzałem kupić oktę 120 cm i błyskać nią z jedną taką lampą - za mało, nie ogarnie? Moje softboxy 60x90 pojedyncze lampy ogarniają. Notabene chętnie zamieniłbym je na większe (80x120 lub stripy 40x120), ale obawiam się właśnie, że światło mi zginie w ich czeluściach. Jakie są Twoje (Wasze) doświadczenia w tej kwestii?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Ja mam 3 x YN560 III w okcie 120cm, tanie, mobilne i przyzwoite rozwiązanie
    Można próbować walczyć pod słońce.
    jak mocujesz do okty 3 naraz ?

Dopiero zaczyna

Specjalnym uchwytem się mocuje.

Czy 3 x YN 460 II przebija slonce czy jednak będą za słabe ? Twoje YN 580 III dały by radę by beuty dishu?

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    Fotopstryczek w temacie - właśnie zamierzałem kupić oktę 120 cm i błyskać nią z jedną taką lampą - za mało, nie ogarnie?
    Nie próbowałem okty z jedną lampą, z góry zakładam, że mocy zbyt mało do moich zastosowań.
    W cieniu powinno dać radę. Pod słońce z 3 lampami nadal braki mocy są odczuwalne, ale można trochę powalczyć.

Cytat Zamieszczone przez karp29 Zobacz posta
    jak mocujesz do okty 3 naraz ?
    Wykręciłem z mocowania okty mocowanie do lampy studyjnej, dzięki temu jest miejsce na 3 lampy. Jedną lampę mocuję na mocowaniu od softboxa reporterskiego 60x60.
    (trochę masło maślane ale może zrozumiałe )
    Pozostałe dwie lampy przyklejam mocną taśmą do tej pierwszej i do okty aby obciążenie nie szło całkowicie na stopke jednej lampy.

Nie jest to może profesjonalne rozwiązanie (użyłem tego co miałem pod ręką), ale do zabawy wystarczy. W wietrzny dzień lepiej zabrać kogoś do trzymania tego zestawu, przy kontakcie z ziemią z 2 - 2.5m wątpię by zostało coś z tych lampek mocowanych w ten sposób.

Na zdjęciu jedna lampa, w praktyce są trzy.

Dopiero zaczyna

a taki patent ja daje rade wsadzic 2 do okty 90cm, ale na slonce to za malo

Co powiecie na to do Lampy Yongnuo? Bo na zdjęciach podłączone są lampy normalne. Czy błyskową w ogóle da się tam podpiąć?
    Uniwersalny SOFTBOX 60x90cm 2x DYFUZOR Massa W-wa (4285654232) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów