Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Obiektyw szerokokątny

Domyślnie Obiektyw szerokokątny

Witam, najpierw chciałam się przywitać z użytkownikami forum, to mój pierwszy post

Tak jak w temacie chciałabym zasięgnąć porady nt. kilku obiektywów. Aktualnie posiadam C 50D + C 50 f/1.8 + C 70-200 f/4 L
    Teraz przed wakacjami potrzebne będzie mi coś szerszego, co przyda się do górskich krajobrazów, a potem do street'a. Piędziesiątka w najbliższym czasie zostanie sprzedana bo już się trochę rozkalibrowała a w nastepnej koliejności dokupię inną stałkę

Jeśli chodzi o samą fotografie, to w 95% jest to fotografia psów, street też ich dotyczy

Szkła nad którymi się zastanawiam to:
    -Canon 17-40 f/4 L
    -Canon 24-70 f/2.8 L
    -Canon 24-105 f/4 L
    -Canon 15-85 f/3.5-5.6
    -Canon 17-55 f/2.8

Najbardziej skłaniałabym się do 17-55 lub 24-105. Oczywiście widzę różnice w ogniskowych i jasności, ale moje pytanie dotyczy jakości zdjęć które wyjdą ze szkieł i jak będą one współpracować z 50D. Czy warto kupować takie eLki do aps-c?

Z góry dziekuje

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny

Witamy rowniez.
    A czy poczytales o tych obiektywach? Pytam, bo wszystko na forum mozna przeczytac na ich temat i dopiero wtedy zadac konkretne pytania, gdyz to o co pytasz, jest jakbys w ogole nie wiedzial czego potrzebujesz i jakich szkiel szukasz

17-55 da Ci przydatny zakres ogniskowych i dobre swiatlo. Jeśli nie zamierzasz iść w FF, to według mnie jest to dobry wybór.

Ja bym sobie kupił Canona 24-70/2,8 L USM. Nie jest szeroki do APS-C, ale mnie teraz akurat taki zakres jest potrzebny. Optycznie MZ to najlepszy z wymienionych obiektywów, tylko trzeba trafić na ostrą sztukę. Solidna konstrukcja na lata i dobre światło. Nie kupię już nic ciemniejszego niż f/2,8. Chyba, że będzie to Canon 100-400/4,5-5,6 L IS USM, ale póki co w okolice lotniska się nie wybieram.

@zazu jak masz zamiar długo użytkować APS-C to oczywiście tylko canon 17-55/2,8 IS USM.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez zazu Zobacz posta
    Teraz przed wakacjami potrzebne będzie mi coś szerszego, co przyda się do górskich krajobrazów, a potem do street'a.
    Ze swojej strony polecam C 15-85 - najbardziej uniwersalny zakres i bardzo dobra jakość obrazka.

Niestety ma swoje ograniczenia w świetle, ale jak nie będziesz focił w ciemnej hali - to znakomicie wystarczy.

Jako UWA, o ile będzie Ci potrzebne - to Tokina 12-24/4 II wersji.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    17-55 da Ci przydatny zakres ogniskowych i dobre swiatlo. Jeśli nie zamierzasz iść w FF, to według mnie jest to dobry wybór.
    Rozważałbym także to http://www.canon-board.info/obiektyw...wiatlem-90188/

Jeśli chodzi na przesiadkę na FF to kiedyś na pewno, no chyba że Canon wyda coś miedzy serią xxD, a FF (7D nie biorę pod uwagę).
    A porównując 17-55 i 17-40 co było by lepsze na aps-c? o 17-40 słyszałam wiele opinii ze rogi nie są za ciekawe, ale aps-c i tak wycina więc nie będzie to problem, do światła f/4 powiedzmy, że przywykłam. Najbardziej jednak zależy mi na szybkim af..

Coś już napisał

Posiadam C17-40 oraz samyanga 14 mm, samyang bije na głowę canona pod względem ostrości, jest to jednak szkło w pełni manualne. Wracając do canona 17-40, zauważyłem ostatnio, że przy zmianie przysłony pokrętłem nie ma wartości takich jak np. f12, f15, f18 tylko wartości pomiędzy - to normalne czy też jakoś idzie je ustawić?

--- Kolejny post ---

Posiadam C17-40 oraz samyanga 14 mm, samyang bije na głowę canona pod względem ostrości, jest to jednak szkło w pełni manualne. Wracając do canona 17-40, zauważyłem ostatnio, że przy zmianie przysłony pokrętłem nie ma wartości takich jak np. f12, f15, f18 tylko wartości pomiędzy - to normalne czy też jakoś idzie je ustawić?

Pełne uzależnienie

f12, f15, f18 to sa wartosci pomiedzy. Podstawowy szereg co 1EV: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32 itd.
    Sprawdz ustawienia w aparacie z jakimi krokiem mozesz zmieniac przyslone 1, 1/2 lub 1/3.

--- Kolejny post ---

f12, f15, f18 to sa wartosci pomiedzy. Podstawowy szereg co 1EV: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32 itd.
    Sprawdz ustawienia w aparacie z jakimi krokiem mozesz zmieniac przyslone 1, 1/2 lub 1/3.

A ja bym Ci polecił zmienić zakres, skoro wakacje i apsc to coś 10-20mm !
    Świetne szkła do widoków i architektury!

--- Kolejny post ---

A ja bym Ci polecił zmienić zakres, skoro wakacje i apsc to coś 10-20mm !
    Świetne szkła do widoków i architektury!
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów