Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektyw szerokokątny

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny

Osobiście jakoś nie mogę się przekonać do UWA i fotografowania nim archtektury czy też widoczków.

Nie twierdzę, że tak szeroko jest niepotrzebnie. Ale skłaniam się do tezy, że im mniej wszystkiego na zdjęciu tym lepiej.

Szerokim kątem amatorsko coś tam zrobiłem, ale prawie zawsze jakieś elementy na zdjeciu mi przeszkadzały i potrzebny był crop.
    W praktyce okazywało się, że najmniejsze ogniskowe zaczynały się od 20-25 mm na APSC.

Co do architektury, to niestety UWA mocno krzywi przy krawędziach, bo tak być musi i później sporo prostowania, cropowania. To już chyba lepiej odejść nieco dalej i zoomować nogami.
    Jak się nie uda - to faktycznie jakieś 10-20-22 mm. Na wyjazdach sprawdził mi się uniwersalny obiektyw C15-85 i do tego C70-200.

Ale to tylko moje doświadczenie.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    UWA mocno krzywi przy krawędziach, bo tak być musi i później sporo prostowania, cropowania. To już chyba lepiej odejść nieco dalej i zoomować nogami.
    I tak prawie wszystko poprawiamy,a im ciekawsze ujęcie,tym bardziej nie da się odejśc do tyłu z braku miejsca lub front zostanie zapełniony niechcianymi elementami,czyli innymi turystami .
    Pod cropa zdecydowanie polecam Sigma 10-20/3,5.Uzywałe długo.Świetne ostre szkło.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Jak masz 50D a chcesz i szeroko w góry i street'a to kup Sigmę 17-50/2.8.

--- Kolejny post ---

Jak masz 50D a chcesz i szeroko w góry i street'a to kup Sigmę 17-50/2.8.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Dopiero zaczyna

Podepnę się pod temat. A jest różnica jakie będzie światło w obiektywie? Przecież robiąc fotkę w RAW można "doświetlić" zdjęcie. Dobrze myślę, czy nie?

--- Kolejny post ---

Podepnę się pod temat. A jest różnica jakie będzie światło w obiektywie? Przecież robiąc fotkę w RAW można "doświetlić" zdjęcie. Dobrze myślę, czy nie?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez shpyo Zobacz posta
    Dobrze myślę, czy nie?
    Źle myślisz !

Światła nigdy dość.

Doświetlanie zdjęcia (rozumiem, że rozjaśnianie cieni) w wywoływarkach, to taka proteza, która powoduje utratę szczegółów w cieniach. Tak jest i już.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-06-2014 o 23:06

Pełne uzależnienie

--- Kolejny post ---

źle myślisz, światło czyli jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z doświetlaniem w wywoływarce rawów tzn. można mieć jasne szkło a i tak doświetlać w wywoływarce.

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

źle myślisz, światło czyli jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z doświetlaniem w wywoływarce rawów tzn. można mieć jasne szkło a i tak doświetlać w wywoływarce.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Dzięki za info.

--- Kolejny post ---

Dzięki za info.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów