Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Canon 40d - awaria body

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Odp: Canon 40d - awaria body

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Raczej wyłącznie mineralny olej okleślany jako "silikonowy" (co nie musi być prawdą), ale na pewno nie poprawia elektrycznego kontaktu.
    Cechą charakterystyczną jest, to że wypiera wodę, stąd nawet jego nazwa.
    WD40 w określonych przypadkach - właśnie ze względu na wypieranie wilgoci - poprawia działanie urządzeń elektrycznych - do sprzętu foto jednak nie zalecam. Podstawową własnością WD40 jest brak silikonu w składzie - jest to produkt ropopochodny.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez hudy85 Zobacz posta
    OMG, kto Ci polecił WD do czyszczenia stykow? Toz to odrdzewiacz z olejem...
    Jak chcesz poprawic przewodnosc, to kup sobie KONTAKT spray albo zwyklym spirytusem
    Tak trochę uporządkujmy.
    Przede wszystkim taka ilość błędów może rzeczywiście wskazywać na awarię elektroniki i rada, żeby odwiedzić serwis jest jak najbardziej słuszna.

Miałem objaw z komunikatem o czyszczeniu matrycy ponad rok temu, a przy okazji zaobserwowałem, że ruszanie baterią coś powoduje, jak kierunkowskaz: działa - nie działa. Byłem na wyjeździe i jedynym dostępnym środkiem był WD-40. Więc wyczyściłem styki i do tej pory działa. WD-40 ma tę cechę w stosunku do czystego spirytusu, że wytwarza pewną warstwę ochronną, a nie tylko usuwa brud.

Wcale niekoniecznie moja diagnoza jest dobra i przyczyną jest brak kontaktu; nie chciałbym, żeby blackened91 olał serwis, bo może sobie (tzn. aparatowi) zaszkodzić. Po prostu drobna obserwacja z przeszłości. Poza tym nie lałem tego litrami, a delikatnie posmyrałem.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 02-06-2014 o 09:11

Ta warstwa ochronna to wlasnie olej. Jak nie miales nic innego, to mogles spryskac perfumem
    W kazdym razie jesli dziala, to bardzo dobrze i nie ma co nad tym dumac, ale polecanie WD koledze moze nie byc najlepszym pomyslem

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Jeżeli ktoś jest w plenerze i zajdzie konieczność wyczyszczenia np. styków przy obiektywie lub baterii to najlepszym środkiem (o ile oczywiście posiadamy przy się) jest izopropanol. Jest on np. w atomizerach do czyszczenia optyki, są nim też nasączone chusteczki przeznaczone do czyszczenia naszych drogocennych szkiełek. Izopropanolu używa się standardowo do czyszczenia elektroniki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów