Jakbym miał możliwość finansową przejścia z mkIIN na mkIII to bym się nie zastanawiał i szukał egzemplarza poza wadliwą serią/z naprawionym AF. Myślę że to jest zawsze krok do przodu - nowa klawiszologia i reszta.
Jakbym miał możliwość finansową przejścia z mkIIN na mkIII to bym się nie zastanawiał i szukał egzemplarza poza wadliwą serią/z naprawionym AF. Myślę że to jest zawsze krok do przodu - nowa klawiszologia i reszta.
No tak, krok do przodu, człowiek zbiera kasę i okazuje się że w zasadzie poprawię sobie w znaczący sposób obsługę przy dyskusyjnym obrazku (oby był na tym samym poziomie). Pisałem na początku że decyzja podjęta, i tak pewnie zostanie ale czy ktoś jest w stanie mi jednoznacznie powiedzieć że AF po wizycie w CSI jest tak samo pracujący co spoza wadliwej serii? Mam (obym się mylił) uczucie że nasz autoryzowany serwis to niejako ruletka, która nawet nie trzyma się zasad prawdopodobieństwa, a sam tego doświadczyłem i wiem co teraz piszę. Ciekawostką jest też że w popularnym i znanym serwisie aukcyjnym jest kilka MkIII a tylko jeden spoza wadliwej serii (ale za to z komisu). Nie chcę snuć tutaj teorii spiskowej ale to co najmniej ciekawe.
Canon-fajna puszka i kilka szkiełek
mój 1dmk3 jest z "wadliwej" serii i działa dobrze
obrazek w mk3 jest lepszy niż w mk2, im wyższe iso, tym przewaga większa, w żadnym wypadku nie jest gorzej
na życzenie asfoto1 wysłałem mu sample na wyższych czułościach... gdy dostanie, przejrzy, wyrobi sobie może opinię i mam nadzieję da znać![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Dzięki wielkie, obrazki jak dla mnie wyglądają obiecująco (nawet bardzo). Rzeczywiście na wyższych czułościach MkIIN zostaje w tyle, bo szum cyfrowy od ISO 800 mnie irytuje. Widać zdecydowaną poprawę, nie wiem jeszcze jak z oddaniem naturalności lub jak ktoś powie czy fotki nie są plastykowe, ale wygląda na to po tym co widzę , że jest ok. Jeszcze to nieszczęsne AF na śledzeniu, jakie są wasze opinie?
Canon-fajna puszka i kilka szkiełek
Mam możliwość (po)używania 1d3 z wadliwej serii po naprawie i jest jak dla mnie super-hiper pod względem AF i śledzenia. Obiektywy, które mi na 5dc chodziły w punkt tu (jak i w moim 5d2) musiałem poustawiać. Śledzenie i seria wypada rewelacyjnie. Na placu zabaw huśtające się i skaczące dzieciaki po prostu łapię klatka w klatce. Na 5d2 muszę kombinować jak złapać ostre fotki. Tu naciskam spust i strzelam. Z obrazka wiele się nie wytnie, bo zacznie brakować szczegółów. Wg mnie jest on (obrazek) bardzo naturalny. Mniej tykam korekcji w 1d3 niż w 5dc. Jak robiłem w kościele przy żarówkach eco to wyszło na żółto, ale rawy dało się bez problemu przerobić. Natomiast pod kościołem w deszczu zdjęcia wyszły super-hiper. Jest pewien "dzinks". Nie wiem czy inni tak mają, ja tej puszki nie znam za dobrze, ale na moich 5d mogę robić bez poruszenia na 1/ogniskowa. Na 1d3 muszę mieć 1/(2do3xogniskowa)) aby było nieporuszone zdjęcie. Inaczej jest niby ostro, ale jednak trochę żylety brakuje. Może to wina ciężaru i klepiącego lustra?
Jakieś dziwne rzeczy wygadujesz darecky. Odwrotnie bym się jeszcze zgodził bo 21mpx vs. 10mpx może mieć różnicę. W przypadku średniego formatu albo D800 ludzie mówią o poruszonych zdjęciach ale przy 1DIII???
Co do tematu to bierz jedynkę i się nie zastanawiaj. Obrazek, kolory, AF jest w tej puszce świetne. Kupiłem ją jako backup do piątki ale teraz używam jej z tą samą częstotliwością i nie żałuję tej decyzji. Czasami widzę różnicę ff vs. aps-h ale są one minimalne. Mam też egz. z wadliwej serii po wymianie i AF śmiga aż miło.
Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu. Może nie chodzi mi konkretnie o wybór między 1D mk II N i 1D mk III, ale o puchę APS-H lub FF do sportu.
Patrząc na używane aparaty, to około 5 000zł trzeba zapłacić za Canona 1D mk III z przyzwoitym przebiegiem. Ciekawe jakim cudem ludzie mają te aparaty z przebiegiem około 20 000 wyzwoleń migawki, gdy od zakończenia produkcji modelu minęło już 3,5 roku. Ale OK może i tak jest.
Wracając do ceny 1D mk III, to dokładam 1 000zł i mam nowiutkiego 6D z gwarancją. A jak nie chcę pudełka i gwarancji (podobnie jak w używanym 1D mk III) to poproszę znajomego i może przywiezie mi 6D z USA.
HELP!
Co można kupić do 6 000zł (chciałbym pożyć jeszcze jakiś czas z 2 nerkami) z matrycą FF (APS-H) do reportażu sportowego.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl