Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Brudna matryca ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Brudna matryca ?

Zerknijcie proszę na górna część zdjęcia po środku. Oglądałem matrycę i wygląda idealnie. Nie wygląda mi to na zwykłe zabrudzenie ale może jestem przewrażliwiony Download image4.JPG from Sendspace.com - send big files the easy way

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Odp: Brudna matryca ?

Przeczyść matrycę bo nie każde zabrudzenie zobaczysz (też tak miałem, matryca na oko czysta a na zdjęciu syf). Ewentualnie może obiektyw?
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Faktycznie, dziwne te paprochy.
    W moim przypadku, poprochy na matrycy zawsze objawiały się jako czarne plamki, a tu jest dość kolorowo. Pierwsze wrażenie, dość mocno ubrudzony filtr lub przednia soczewka, ale to pewnie już sprawdziłeś.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Wyglądają jak hot pixele.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Jeżeli chodzi o pobrudzenie przedniej soczewki. Zróbcie sobie mały test. Przyklejcie do niej jakiś fajny paproch - powiedzmy papierek. Tylko spory - przynajmniej milimetr albo i dwa średnicy. Zróbcie zdjęcie i poszukajcie go na nim.

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

na f10 kurz na matrycy raczej wygląda jak trochę ciemniejsze plamy i nie ma tak wyraźnych i ostrych krawędzi jak tu

--- Kolejny post ---

kiedyś coś podobnego widziałem na allegroszu, było body w którym jak to ujął sprzedający są "wypalone piksele od filmowania"

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Nie wiem co to jest, ale brudna matryca na pewno wygląda inaczej (bardziej zaokrąglone kształty, mniej ostre krawędzie)
    Wypalone pixele również to nie są (wszystkie miałyby ten sam rozmiar równy 1 pix)
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar trothlik

Normalnie masz na zdjęciu gromadę UFO
    Ale tak na serio:
    Jak na moje może to być hotpixel. Bo kto powiedział że to musi być jeden a nie kilka?
    Zamknij dekiel ustaw aparat na ok 10s i strzel fotę. Wtedy na czarnym tle wyjdzie co i jak.
    Na syf w szkle jak dla mnie to nie wygląda. i na syf na matrycy raczej też nie a z dwojga złego to wole miec syf na matrycy/szkle niż walniętą matrycę.
    Daj znać jak skończy się zabawa.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Mnie to wygląda na ślady po nieumiejętnym czyszczeniu, obok niektórych punktów widoczne są zaokrąglone miejsca, które mogą być drobnymi odpryskami powłok lub szkła filtra znajdującego się przed matrycą - czarne punkty to raczej zniszczone piksele. Czyściłeś matrycę sprężonym powietrzem? Może w jakiś inny sposób? Jesteś pierwszym właścicielem korpusu?
    Popatrz jeszcze raz na nią tylko z mocnym światłem i zmieniaj kąty patrzenia i padania światła, jeśli coś będzie to bardzo drobne punkty znajdujące się po środku jej dolnej części (obiektyw obraca obraz).
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez RHF Zobacz posta
    Mnie to wygląda na ślady po nieumiejętnym czyszczeniu, obok niektórych punktów widoczne są zaokrąglone miejsca, które mogą być drobnymi odpryskami powłok lub szkła filtra znajdującego się przed matrycą - czarne punkty to raczej zniszczone piksele. Czyściłeś matrycę sprężonym powietrzem? Może w jakiś inny sposób? Jesteś pierwszym właścicielem korpusu?
    Popatrz jeszcze raz na nią tylko z mocnym światłem i zmieniaj kąty patrzenia i padania światła, jeśli coś będzie to bardzo drobne punkty znajdujące się po środku jej dolnej części (obiektyw obraca obraz).
    Aparat został zakupiony używany, nie jest mój, ja tylko go sprawdzam. Pierwszy raz widzę coś takiego, zazwyczaj nawet przy mocno zabrudzonej matrycy widać tylko plamy na zdjęciach. Hot i dead piksele to zazwyczaj punkty i nie układają się tak jak na tym zdjęciu. Matryca jest idealnie czysta, wygląda jak nowa.

Uprawnienia umieszczania postów