Ja mam 18-55 STM od prawie roku. Wcześniej miałem starego 18-55 jeszcze bez IS. Różnica jest olbrzymia. STM jest praktycznie pozbawiony większych wad optycznych. Zniekształcenia są niewielkie i automatycznie korygowane czy w LR czy DPP. Lekką aberrację widać tylko na najszerszym kącie i też łatwo ją usunąć programowo. Stabilizacja jest genialna, sięga 3EV. Równie genialna jest szybkość i celność ostrzenia. Praktycznie jak napęd USM. Do tego pracuje bezgłośnie. Ktoś za wadę może uznać światło 3,5-5,6 ale to cecha a nie wada. To po prostu idealny obiektyw krajobrazowo-wycieczkowy, gdzie światło nie jest tak ważne bo oczekujemy raczej dużych głębi ostrości. Do zdjęć z całkowitym wyodrębnieniem obiektu od tła są inne obiektywy.
Obiektyw jest bardzo ostry w całym zakresie ogniskowych i nie ma dużych różnic między ostrością w centrum i na brzegach. I jak już wspomniano wyżej nie kręci mordką. Jest bardzo lekki ale tworzywo sprawia wrażenie dobrego jakościowo. Używam go bardzo intensywnie w terenie, w lasach i nad wodą, także w czasie deszczu i nic się z nim na razie nie dzieje. Czasami zmieniam go kilkadziesiąt razy dziennie ale nie widzę jeszcze zużycia plastikowego bagnetu.
Jestem z zakupu bardzo zadowolony i polecam.