Dzień dobry To mój pierwszy wpis więc się witam.

Zakupiłem niedawno 6D i powoli rozkminiam jego zakamarki. Od początku martwiła mnie "niemożność" korzystania z WiFi w celu wysyłania zdjęć podczas pracy aparatem "on the fly" do peceta. Przynajmniej nie znalazłem nigdzie informacji o takiej możliwości.

Obecnie mam firmware 1.1.4, Win7-32 bit oraz 64 bit (komp i netbook), EOS Utility 2.14.
Włączam EU w trybie "Camera settings / remote shooting".
Po połączeniu kablem USB nie ma możliwości robienia zdjęć, po naciśnięciu spustu pojawia się napis "busy".
Tak samo jest jeśli połączę się WiFi poprzez sieć (router WiFi), ustawienie "infrastruktura".
W powyższych przypadkach mogę jedynie sterować aparatem przy pomocy komputera.

Jednak po połączeniu "ad hoc" zarówno netbooka (wbudowane WiFi) jak i stacjonarnego (przez modem WiFi na USB) aparat nie ulega zablokowaniu

Sterowanie z poziomu komputera jest takie samo.

Jednak jeśli operuję przyciskami i pokrętłami na aparacie mogę normalnie fotografować. Skutkiem manipulacji są zmiany na "pilocie" ekranowym, a więc zawsze dane są aktualne w obu miejscach (można podglądać co fotografujący sobie zmienia). Jeśli wykonam zdjęcie to plik(i) są od razu wysyłane do kompa. Zarówno JPG jak i CR2 Mogę robić "serie" ale szybkostrzelność jest wyraźnie mniejsza, na oko 1-2 kl/s jeśli mam ustawione RAW+L i zdjęcia pojedyncze (ostrość ręcznie). Same jpgi w trybie seryjnym dają radę z dużą prędkością, przynajmniej te kilka klatek, które sprawdziłem. Samo wysyłanie plików trwa jeszcze sporo po zakończeniu "serii".

Włączenie LV w aparacie nie powoduje wyświetlenia okna podglądu na monitorze. Jednak mogę je włączyć ręcznie i podglądać. W takim przypadku włączenie powiększonego podglądu (lupki) na korpusie aparatu powoduje automatycznie wyświetlenie odpowiedniego okna na monitorze.
Jeśli okno LV na monitorze jest włączone to wyłączenie LV w aparacie spowoduje tylko zgaszenie wyświetlacza ale aparat pozostaje w trybie LV. I odwrotnie. Jedynie wyłączenie LV zarówno na aparacie jak i na monitorze spowoduje powrót aparatu do trybu zwierciadlanego

Jeśli chcemy mieć możliwość podglądania zdjęć na wyświetlaczu aparatu podczas fotografowania to w preferencjach - zakładka "remote shooting" musi być zaznaczony box "Save also on the camera's memory card". W przeciwnym razie fotki lecą z bufora do kompa i nie ma jak ich obejrzeć w aparacie.

No to chyba tyle w tym temacie. Jak macie jakieś pomysły "co sprawdzić" to postaram się pomóc