no tak, ale przedzieranie się przez chaszcze....cały się uwaliłem. o aparacik dbałem, co by żadna gałązka się w szkiełko nie wcisnęła, ale wiesz jak to bywa... a z filterkiem się tak jakoś czuję bezpieczniejZamieszczone przez piast9
![]()
no tak, ale przedzieranie się przez chaszcze....cały się uwaliłem. o aparacik dbałem, co by żadna gałązka się w szkiełko nie wcisnęła, ale wiesz jak to bywa... a z filterkiem się tak jakoś czuję bezpieczniejZamieszczone przez piast9
![]()
Tylko że na zdjęciach jest kupa. Dla ochrony wystarczy, abyś nie torował sobie drogi aparatemZamieszczone przez Teo
.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Toś srogo przepłacił za ten wynalazek. Bo ewidentnie wina filtra!Zamieszczone przez Teo
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
Ja mam ten obiektyw i z czarnym filtrem hoya oraz czasami z polarem B+W nie mam duszków - może zareklamuj ten filtr
5d + L plecak
Myślałem o tym... Ale gdzieś tam w Chipie Foto-Video doczytałem się, że takie efekty są możliwe, bo światło ulega wewnętrznym odbiciom wewnątrz filtra i stąd biorą się bliki i flary. Jedne filtry radzą sobie z tym gorzej inne lepiej... Zastanawiam się tylko, bo ten cały Heliopan to podobno Rolls-Royce wśród producentów filtrów... Jak będzie ładne słoneczko to zrobię jeszcze jakieś fotki bez filtra na obiektywie, jak się okaże, że jest dużo lepiej to przejdę się z fotkami do sklepu, bo akurat mam niedalekoZamieszczone przez Semtex
![]()
Czesc!
Ja uzywam 17-40L z filtrem HOYA Super HMC Pro1 i nie zauwazylem jakis specjalnych problemow z blikami przy zdjeciach pd slonce. Czasami cos sie pojawia ale w wiekszosci przypadkow robiac zdjecie ze sloncem w kadrze nic tak powaznego nie zauwazylem. Ponizej przyklad , blik widac ale malutki i moim zdaniem nie dyskwalifikujacy.
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX